Larmet: Gasolgrillen kan vara brandfara

Äntligen är sommarvärmen här – och grillsäsongen är ett faktum.

Men gasolgrillen kan bli en riktig brandfara om man låter gasolflaskan stå kvar i skåpet.

– Gummit i slangen kan smälta och det kan börja brinna, säger gasexperten Lars Synnerholm.

I dag firas mors dag i Kuba och i många andra delar av världen. Så hemma hos Carlos Almaguer, 56, i Älvsjö i södra Stockholm var hela stora kubanska familjen och vänner inbjudna till årets första grillfest. 

Sedan några år tillbaka är det just gasolgrill som gäller för Carlos.

– Jag köpte den för några år sedan, den är bra, säger han.

Revbensspjäll, majskolvar och korvar fräste på grillen. Men att grilla med gasol är även förenat med vissa risker. Hos familjen Almaguer var gasolflaskan placerad utanför skåpet, precis som experten rekommenderar.

– Vi ställer in den när vi slutat grilla, säger Carlos Almaguer.

Experten: Ta ut flaskan

Enligt Lars Synnerholm, gasexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är det viktigt att ställa gasolflaskan en bit ifrån grillen. 

– Om man ställer den under grillen kan slangen komma för högt i förhållande till de heta delarna. Gummit i slangen kan smälta och det kan orsaka en brand, säger Synnerholm.

Det var orsaken till att en villa norr om Stockholm totalförstördes i en brand för några år sedan. Branden startade i och med att gummislangen gick sönder.

Men däremot kan inte en gasolflaska explodera, så länge flaskan är hel. Detta eftersom det krävs luft för att gasolen ska börja brinna, enligt Lars Synnerholm.

– Det är bara i Hollywoodfilmer det kan hända, elden kan inte ta sig in i flaskan eftersom det sitter en säkerhetsventil i vägen, säger han.

Om det börjar att brinna ska man stänga flaskventilen direkt.

Skaffa mindre flaska

Den som trots allt vill ha gasolflaskan inne i grillen kan i stället köpa en mindre flaska.

– De flesta konsumenter funderar inte över att flaskan inte passar, man köper en på macken och tänker ju större flaska desto billigare blir gasen, säger Lars Synnerholm.

Han tipsar också om att köpa en läckspray för att upptäcka sprickor på slangen från gasolflaskan.

– Man kan också böja slangen över fingret för att se om det finns några sprickor. Det räcker att man gör det första gången man grillar för säsongen.

”Det blir en jäkla smäll”

Även räddningstjänsten varnar för att förvara gasolflaskan i skåpet under grillen.

– Gasen är extremt brandfarlig. Släpper säkerhetsventilen och det pyser ut är det bara att hoppas att det inte finns något som tänder. Men går det för fort blir trycket för högt och flaskan går sönder. Då går all gas ut på en gång, då blir det en jäkla smäll, säger Björn Johansson på räddningstjänsten i Karlstad till Värmlands Folkblad.

För att vara riktigt säker på att gasolgrillen inte startar en brand har Carlos Almaguer en brandsläckare bredvid. Dessutom kontrollerar han slangen och slangklämmorna innan han ska börja grilla.

– Men än så länge har det aldrig varit något problem, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE