Saleh, 27, utsattes för rasistattack på tåget

Av: Andreas Randhir Granfors

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelade in samtalet – hör mannens kränkande ord

Saleh Mbamda satt på tåget och pratade i telefon när en man satte sig mittemot och började attackera honom verbalt.

Saleh spelade in samtalet där man kan höra mannen kalla Saleh för ”neger” och ”skithög”.

– Jag kände att ”nu räcker det fan, jag pallar inte mer” så jag spelade in det, säger Saleh.

Det var i förra veckan som Saleh, 27, var i Stockholm för att tillsammans med sin grupp musiker försöka boka in några möten. Saleh satt på tåget och pratade i telefon med en vän, som berättade om hur han blivit utsatt för ett rasistiskt påhopp. En man satte sig mittemot honom och så fort Saleh lade på och tog fram hörlurarna började mannen attackera Saleh verbalt.

”Nu räcker det fan”

I det 17 minuter långa klippet som Aftonbladet fått ta del av kan man höra hur mannen bland annat kallar Saleh för ”neger”, ”skithög” och ”jävla fitta”. En ordväxling följer där mannen säger att Saleh inte hör hemma i Sverige.

– Tyvärr är inte det här första gången det händer mig eller kompisar till mig. Jag kände att ”nu räcker det fan, jag pallar inte mer” så jag spelade in allt. Han attackerade inte mig som individ utan han använde mig som representant för en större grupp och jag tycker att vi, hela den gruppen, förtjänar en ursäkt, säger Saleh.

LÄS VIDARE

”Skönt att se att det finns motkrafter”

Saleh var långt ifrån ensam på tåget. I klippet hör man hur flera personer protesterar mot den attackerande mannen, och står upp för Saleh.

– Det är rätt mycket som snurrar i huvudet när man hör sånt där. Men det var skönt att se att man inte är ensam. Det var skönt att få höra och se det Sverige man vill leva i, att det existerar motkrafter till den rasism vi ser. En tjej exploderade riktigt mot honom, säger Saleh.

”På vems villkor skojar han?”

Saleh publicerade ljudfilen på sin Facebooksida under hashtaggen #jagförtjänarenursäkt. Inlägget har fått stor spridning de senaste dagarna och har i skrivande stund lyssnats på över 17 000 gånger.

– Alla hade tjänat på att få en ursäkt. Jag var aldrig rädd men en sak som stör mig är det han säger till mig sist: ”Kan man inte få skoja lite?” På vems villkor skojar han?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN