Bedrägerivåg mot äldre i Värmland

NYHETER

Polisen varnar för bedragare som säger sig komma från ”Världens barn”

1 av 2
Tjuvarna utger sig att vara från hjälporganisationen ”Världens barn” och lurar äldre.

En man som säljer blommor till äldre misstänks i själva verket vara en tjuv och bedragare.

Enligt polisen i Värmland har minst en pensionär blivit av med sin plånbok efter att blomförsäljaren varit på besök.

– Vi vill nu varna folk så att fler inte råkar illa ut, säger Stefan Wickberg på polisen i Värmland.

Under måndagen fick flera hushåll i Ekshärad i Hagfors kommun besök av en man som utgav sig för att komma från organisationen ”Världens barn”.

Mannen sålde blommor för 150 kronor och uppgav att pengarna skulle gå till hjälporganisationen. En äldre kvinna som fick besök saknade sin plånbok efter det att hon köpt blommor av försäljaren.

Kan finnas fler brottsoffer

En utredning pågår just nu i ärendet och polisen har varit i kontakt med ytterligare tre äldre personer i området som fått besök av samma man. Det är i nuläget oklart om de blivit av med något i samband med besöket.

– Men det kan finnas ännu fler som fått besök av den här personen. Vissa har kanske inte heller upptäckt att de blivit bestulna. Vi håller på att utreda det här just nu, säger Stefan Wickberg, kommunikatör på polisen i Värmland.

Värmlandspolisen har varit i kontakt med företrädare för organisationen ”Världens barn” och fått bekräftat att en insamling pågår i olika delar av landet, men att det inte görs på det sätt som beskrivs när äldre har blivit uppsökta i hemmet.

”Släpp inte in någon”

Organisationen ”Världens barn” ägnar sig mycket sällan åt att söka upp personer i deras hem. I de fall detta görs förannonseras besöket genom ett brev i brevlådan.

– Rådet vi kan ge just nu är att absolut inte släppa in någon person som kommer för att sälja blommor och att även hålla utkik samt att hjälpa sina grannar. Grannsamverkan kan vara mycket effektivt mot den här typen av brott, säger Stefan Wickberg.

De frivilliga som samlar in pengar för Världens barn har, enligt polisen, en plomberad insamlingsbössa samt ett brett tygband över bröstet med organisationens namn.

Att blommor säljs till förmån för Världens Barn förekommer inte.

Vet du något om den falska blomförsäljaren? Ring polisen på telefonnummer 114 14. Vid misstanke om pågående brott skall man ringa 112.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Hagfors