Match avbröts efter bråk

1 av 5

avJoakim Magnå, Staffan Dickson

NYHETER

En fotbollsmatch på Stockholms stadion mellan Djurgårdens och Hammarbys U21-lag fick avbrytas efter bråk mellan supportergrupper.

Två poliser har skadats och en person har gripits som anförare till våldsamt upplopp.

– Man har kastat saker och jagat varandra, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Matchen började klockan 18 men fick strax därefter avbrytas efter bråk mellan supportergrupper. Polisen har avlägsnta 13 personer som uppträtt störande och en person har gripits som anförare till det våldsamma upplopp som inträffade före matchen.

– De försökte konfrontera varandra och det upptäckte vår kommendering, som fick tillkalla lite mer folk för att få ordning och reda. Det var rökutveckling av något slag och rörelse på läktaren. En av de här konfrontativa grupperna har lämnat området frivilligt och nu ska det vara lugnt där, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen strax före klockan 19.

Två poliser har skadats och flera polisbilar har fått plåtskador. Minst en ambulans skickades till platsen.

Hamnade mitt i bråket

Efter några minuters uppehåll kunde matchen återupptas.

Thomas Grufman, 47, ledare i ett av IFK Haninges pojklag, hamnade mitt i fotbollsbråket. Med sig hade han ett 20-tal spelare födda 2007 och deras syskon.

– Vi har har åkt därifrån nu. Vi var där för att de skulle få titta lite teoretiskt på fotboll och se det som en kul grej. Så vi, några föräldrar och ledare åkte med för att titta, säger han på väg hem efter att matchen avbrutits.

"Gick fem–tio minuter"

Han anade tidigt oråd.

– Vi märkte ganska snabbt att det var en hel del personer där som normalt sett kanske inte går på en U21-match.

– Sedan gick det fem–tio minuter av matchen och Hammarby gjorde 1–0. Då var det som ett startskott. 150–200 supportrar började springa över läktaren. Några var också ute på löparbanorna men vände tillbaka.

Då tog de vuxna i sällskapet pojkarna och gick mot utgångarna. I tumultet tappade de bort varandra.

– Vi fick tränga oss ut mellan poliserna. Det är det emotionella. Vi tog med småpojkar för att kolla på fotboll och så sätter de här firmorna igång. De har säkert kommit överens innan.

Kritisk mot säkerheten

Thomas Grufman är kritisk till säkerheten på arenan. Enligt honom fanns det bara ett fåtal vakter och poliser på plats.

– Jag tycker att det är genant för svensk fotboll. Nu var det tur att vi inte hamnade rakt i det. Då vet man inte vad som hade hänt, säger han.

Gänget övervägde aldrig att gå tillbaka när matchen återupptogs.

– Absolut inte, jag har barn här som sitter och är jätteskärrade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm