Presidenten: Ecuadors rika ska bidra till återuppbyggnad

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Ecuadors president Rafael Correa

Ecuadors president Rafael Correa ska få landets rikaste att hjälpa till efter den dödliga jordbävningen.

I ett tv-sänt tal meddelade han att de med tillgångar på över åtta miljoner kronor ska betala en ”katastrofskatt”.

– Jag vet att vi är i det svåraste skedet just nu, men det här är bara början, säger Rafael Correa.

Minst 570 människor har dött sedan Ecuador i helgen drabbades av en våldsam jordbävning. Myndigheterna uppger att 163 människor saknas och antalet hemlösa har stigit till över 23 500 personer.

Elnätet är långt ifrån återställt och mängder av människor står utan mat och dricksvatten.

Återuppbyggandet av de drabbade städerna har påbörjats samtidigt som räddningsarbetet fortsätter men myndigheterna räknar med att det är en process som kommer ta många många år.

Kostnaden för skadorna uppskattas i nuläget till mellan 16 och 24 miljarder kronor, skriver Reuters.

På onsdagskvällen, lokal tid, meddelade landets president Rafael Correa vilka ekonomiska åtgärder han ska ta till för att få pengar till kriskassan.

– Det är svårt att föreställa sig tragedins omfattning. Varje ny plats vi besöker ställer oss inför nya problem, säger Correa i talet till folket.

Höjer momsen

Sen meddelade han att en av hans finansieringåtgärder är att ”katastrofbeskatta” landets mest förmögna invånare. Alla ecuadorianer med mer än åtta miljoner kronor ”på banken” får betala en engångsskatt på 0,9 procent av sina tillgångar, uppger AP.

Utöver det höjs momsen med två procentenheter, från 12 till 14 procent. Den del av befolkningen i arbete som tjänar mer än 8 000 kronor i månaden tvingas också bidra med en dagslön och företag ska också beskattas högre, enligt AP.

Rafael Correa uppgav i talet också att de ska se över möjligheterna att sälja ”vissa statliga tillgångar”, men specificerade inte närmare vad det kan vara. Dessutom ska landet ta nödlån.

– Jag vet att vi är i det svåraste skedet just nu, men det här är bara början, säger Rafael Correa.

Publicerad:

LÄS VIDARE