Han dödade två inkräktare – sista dagen i rätten

1 av 6

avSusanna Nygren

NYHETER

MALMÖ. I dag avslutas den ovanliga rättegången – var det självförsvar eller mord när en 68-årig man sköt två angripare?

Åklagaren vill se ett flerårigt fängelsestraff.

– Utgångspunkten för mord är mellan 14 och 16 år. Men jag är säker på att åklagarna kommer lyfta en strafflindringsregel. Så yrkandet blir lägre, säger Anders Olsson, målsägarbiträde.

Var det mord eller självförsvar när två bröder, 21 och 24 år gamla, sköts ihjäl i Vallåkra?

I dag avgörs det ovanliga rättsfallet där en 68-åring åtalas för dubbelmord. Försvaret menar att mannen ska gå fri eftersom det var självförsvar. Åklagarna hävdar att 68-åringen tillgrep mer våld än vad nöden krävde och ska straffas för det. Försvaret å andra sidan menar att han ska gå fri eftersom det var självförsvar.

Klart är att de två bröderna kom beväpnade till hans villa en sen kväll i oktober. När 68-åringen upptäckte dem på farstun hämtade han sitt jaktgevär. Han sköt två skott. Männen flydde från platsen. Men de hann inte långt innan de segnade ned.

Riskerar långt straff

Om 68-åringen döms för mord riskerar han att få tillbringa en stor del av sin ålderdom bakom lås och bom. Åklagarna Anna Broomé och Kerstin Eriksson har inte velat avslöja några detaljer om dagens slutplädering. Mer än att de kommer yrka på att 68-åringen fälls för mord. Tesen är att mannen medvetet släckte ned delar av huset, hämtade sitt vapen och sköt mot männen utan att förvarna.

Målsägarbiträdet Anders Olsson skulle bli förvånad om det blir tal om en livstidsdom. Han tror att åklagarna väljer att se till den förmildrande omständigheten att – mannen blev angripen. Men det är däremot troligt att det yrkas på ett flerårigt fängelsestraff.

– Det finns en gräns för vilket våld som är berättigat. Med den vetskap han hade om situationen och sitt hus så kunde han ha använt en mildare våldsanvändning, säger Anders Olsson.

”Två extrema hållningar”

Men utgången är inte given. Rätten kan välja att fälla mannen för dråp. Och då kan det bli mellan sex och tio års fängelse. Fallet är ett av de intressantaste Anders Olsson haft på sitt bord.

– Det är dubbelmord kontra nödvärn. Två extrema hållningar möts.

Försvarsadvokat Lars Kruse håller fast vid att 68-åringens agerande ska ses som nödvärn alternativt nödvärnsexcess. Därför ska han gå fri.

– Vi känner oss mycket starka inför slutpläderingen. Hela det här fallet handlar om en sak. Rätten att försvara sig om man blir dödligt angripen i sitt eget hem, säger han.

Förutom slutpläderingar kommer det bli ett sista vittnesmål. Denna gång är det en kvinnlig polis som ska höras. Hon och en kollega tog upp anmälan efter att bröderna ska ha uttalat ett dödshot mot 68-åringen.

– Hon kommer vittna om att min klient av livrädd för dem, säger Lars Kruse.

Rättegångsdagen startar klockan 9.00

ARTIKELN HANDLAR OM