Uppgifter från svarta lådan: försökte släcka brand ombord

Egypt-air planet MS804 kraschade mystiskt i Medelhavet i maj.

Nya uppgifter från svarta lådan bekräftar att man försökt släcka en brand ombord på planet – precis innan kraschen.

Ombord fanns 66 personer och alla dog.

Flight MS804 försvann mystiskt från flygledningens radar på väg från Paris mot Kairo. Sedan kraschade planet rakt ned i Medelhavet, och ingen har kunnat svara på varför.

Alla 66 personer ombord dog.

Nu visar data från från svarta lådan att det gjordes försök att släcka en brand ombord precis innan planet kraschade. Enligt egyptiska utredare har man dessutom hittat skador orsakade av höga temperaturer och sot på vrakdelar som tillhörde planets främre del, rapporterar Reuters.

Var rök ombord

Inspelningarna är i linje med andra uppgifter som samlats in, bland annat att det ska ha varit rök ombord på toaletterna och i elektronikutrymmet, uppger källor.

Tidigare har det förekommit rapporter som visar på att sju varningsmeddelandet sändes från planet inom loppet av tre minuter.

Först blev det fel i ett värmeelement på höger fönster i cockpit, sedan i andrepilotens fönster, rök upptäcktes på en av toaletterna, rök upptäcktes i elektronikutrymmet, det uppstod fel i ett annat cockpitfönster, fel i autopilot och tillsist blev det fel i systemet som styr vingspolersen.

Utredarna ”ställer sig öppna”

Den svarta lådan togs till Kairo i veckan efter att den reparerats i Frankrike. Lådan fångar upp piloternas konversationer, eventuella larm som utlöses i cockpit och andra ledtrådar som motorbuller.

Det kom aldrig något larmsamtal från flygplanet och ingen terroristorganisation har tagit på sig ansvaret för att ligga bakom kraschen. Än så länge fortsätter utredarna att vara öppna till vad som orsakade kraschen den 19 maj, berättar källor för Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE