Efter björnsuccén - nu kan du följa leopardungarna

NYHETER

Se leopardungarnas utveckling - dygnet runt i Aftonbladet TV

Efter livesuccén från björnidet på Lycksele djurpark kommer du nu att kunna följa en ny djurfamilj dygnet runt.

Välkommen till den persiska leopardfamiljens lya i Nordens Ark - med två leopardungar som inte ens är en månad gamla.

– Jag tror att det kan bli mycket action därinne, säger djurparkens pressansvarige Tom Svensson.

Under vintern och våren kunde Aftonbladets läsare följa den dräktiga björnhonan Sissi i Lycksele djurpark som födde sina ungar - mitt i direktsändning. Nu kommer du att kunna följa en ny djurfamilj - dygnet runt.

Nordens Ark i Hunnebostrand hämtade den persiska leopardhanen i Tyskland för två år sedan och några månader senare hämtades honan. Och i juni föddes de två första ungarna, två killar. Sedan dess har mamman och ungarna tillbringat tiden i sin lya, vilket betyder att Aftonbladets tittare kommer att kunna följa ungarna före besökarna på Nordens Ark.

Vad kommer tittarna att få se?

– Ni kommer att få följa med i en häftig utveckling. Ungarna kommer gå från att vara väldigt lugna och stilla till att bli aktiva, studsande och roliga. Jag tror att det kan bli mycket action därinne, säger Tom Svensson.

Den persiska leoparden lever främst i Iran, men finns även i länder som Afghanistan, Turkmenistan, Armenien och Ryssland. Arten står med på Internationella djurvårdsunionens röda lista över hotade djurarter.

”Kommer vara tuffa”

Djurvårdaren Linda Svensson fick veta först under tisdagen vilket kön det var på ungarna.

– Honan har varit väldigt duktig. Hon skyddar dem som tusan. I morse var hon lite svår att få ut. Det var först i dag som vi kunde gå in och se om det var en hona eller hane, så var det två grabbar som låg därinne. De har ett hett temperament kan jag säga, förklarar Linda Svensson.

Hur kommer det att visa sig?

– De kommer nog vara tuffa, de kommer nog våga göra ganska mycket. Det är inga små "blygisar" inte.

Vad kommer att hända framöver?

– Just nu ligger de inne i lyan. De har tillgång till flera hägn. Så det kommer nog dröja ett par veckor innan de vågar sig ut. Så besökarna ser dem inte, utan det är bara Aftonbladets tittare som kommer att få se dem, säger Linda Svensson.

Här följer ni leopardungarnas första tid .

Linus Lindahl

ARTIKELN HANDLAR OM

Lycksele