Nazistens försvarare: ”Var de som började”

Andreas Carlsson, 33, inför rätta för attacken mot Showan Shattak och mordförsök

Malmö. Showan vill ha över en halv miljon i skadestånd för de skador och den kränkning han utsatts för. Det framkom under den första rättegångsdagen mot nazisten Andreas Carlsson och den 29-årige medåtalade. Samtidigt hävdar försvarsadvokaten, Theodor Nordenadler, att det var vänsteranhängarna som attackerade först och de var ute efter bråk.

– Showan hade tandskydd på sig. Som man använder i kampsportssammanhang, säger han.

Rättegången inleddes med att åklagare Sofia Eilertsson Olsson lade fram sin sakframställan. Där beskrev hon hur polisryttare som kom fram till slagmålet hade stort besvär att dela på dem.

– En av dem har uppgett att hon fick rida in med sin häst mellan två som slogs för att dela på dem. De märkte knappt att polisen var där, sa Sofia Eilertsson Olsson, åklagare.

Åklagaren: Var oprovocerat

Hon beskrev rättsläkarens utlåtande om Showan Shattaks skador. De var livshotande och rättsläkaren konstaterade att han med stor sannolikhet hade blivit utsatt för ett mordförsök.

– Resultatet talar starkt för att de uppkommit genom våld från annan person, sa Sofia Eilertsson om utlåtandet.

Hon lade sedan fram ett av sina viktigaste bevis – rättsläkaren hade funnit att den åtalade 29-åringen hade blod från Showan på flera ställen av sin kropp.

Enligt Sofia Eilertsson blev Showan och de andra offren helt oprovocerat attackerade. Showan ska ha talat i mobiltelefon när han blev ifatt sprungen och överfallen.

Hävdar nödvärn

Andreas Carlsson och 29-åringens advokater är av en helt annan åsikt. Detta var en politisk uppgörelse där vänsteraktivister gick till attack menar försvarsadvokaten Theodor Nordenadler. Carlsson och 29-åringen ska stillsamt ha promenerat igenom stadsdelen Möllevången när ett stort gäng om 20 aktivister. Han kallar dem V-gänget och S-gänget.

– V-gänget rusar ikapp och misshandlar S-gänget. Anledningen är att de kraftigt ogillar deras politiska ståndpunkt. V-gänget består av både kvinnor och män. De var aggressiva och hade kraftiga flaskor, säger Theodor Nordenadler, advokat.

Han påpekar att Showan är en person som gärna söker konfrontation. Och lyfter fram att polisen hittat ett blodigt tandskydd i Showans jacka.

– Han hade tandskydd på sig. Som man använder i kampsportssammanhang. Det var blodigt, säger Theodor Nordenadler.

29-åringen är misstänkt för mordförsök på Showan Shattak. Precis som Karlsson nekar 29-åringen till brott.

– Han hävdar nödvärn. Han har försvarat sig och sina vänner, säger hans advokat Lars Andén.

Samtidigt påpekar han att det var rörigt under slagsmålet och att inget oberoende vittne har sett hela förloppet.

– Det går inte att bilda sig en klar uppfattning om vad som egentligen har inträffat, säger han.

Dödshotade Showan

25-åringen, en av de tre andra som misshandlades, vittnade under eftermiddagen. Han beskrev hur Showan var måltavlan för attacken.

De sprang förbi mig och hoppade på Showan, berättade 25-åringen. Och en av dem uttalade ett dödshot.

– Han säger ”Du din ”XXXX” du ska dö” och tar tag i Showans jacka. Och kastar honom mot marken. Han sätter sig sedan över honom och matar in slag, säger 25-åringen.

25-åringen uppfattade det som om mannen fick in ett stort antal träffar.

– Han matar mellan 10 och 20 slag. De träffar mot ansiktet och huvudet.

Han drog i mannen för att få bort honom från Showan men det var svårt.

– När jag gör det så ser jag att Showan inte försvarar sig. Han är helt försvarslös och har händerna längs med sidorna.

Efter en stund får 25-åringen bort mannen. Då börjar han och mannen slåss.

Har ärr över huvudet

Under den första delen av rättegången har Showan Shattak lite svårt att sitta helt stilla. Han vänder sig gång på gång mot åhörarläktaren och tittar på sina vänner. Ett par gånger ber han om vatten – och reser sig och går fram till en automat och tar vatten.

Showan är klädd i en blå tröja med texten Kämpa Malmö. Han är kortklippt och på huvudet syns ett tydligt ärr som sträcker sig flera decimeter ned mot nacken.

Den åtalade Andreas Carlsson är klädd i en svart kavaj och vit skjorta. 29-åringen i en grå luvtröja.

De sitter stillsamt på sina platser och tittar framför sig. När de får frågan om deras inställning fortsätter de att neka till brott.

Jesper Montan, målsägarbiträde åt de fyra offren, förklarar att Showan vill ha över en halv miljon i skadestånd.

– Han varit utomordentligt drabbad av detta. Han har varit sjukskriven till den 30 april 2016. Efter det har han blivit sjukskriven med 50 procent vilket han är fortfarande, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE