Ockupationen av BB Sophia fortsätter – hos politikerna

1 av 6
NYHETER

Mammor och pappor har ockuperat BB Sophia i sex dagar. Klockan 11 på lördagen tågade de ut.

– Vi tar nu och lämnar lokalerna men inte frågorna. Eftersom politikerna inte kommer hit kommer vi till politikerna, säger Karin Christensson, 33, en av ockupanterna.

I sex dagar har föräldrar ockuperat sjukhuslokalerna på BB Sophia i Stockholm.

Den 31 maj stänger förlossningsavdelningen, men inflödet av nya föderskor har redan stoppats. Praktikertjänst har sagt upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting och de 3200 förlossningar som gjorts på BB Sophia varje år fördelas på andra sjukhus.

Vill se förändrad vård

Många av föräldrarna som står utanför hus G på BB Sophia är fött barn här. Andra är bara upprörda över hur politikerna hanterat situationen.

Aktivisternas krav på den fortsatta förlossningsvården är att de ska få tycka till om utformningen och att det ska inrättas barnmorskeledda kliniker.

– Brukare och barnmorskor är gravt underrepresenterade när det gäller att utforma förlossningsvården, säger Karin Christensson, 33, som är en av ockupanterna.

Hon har med 10-30 andra mammor ockuperat lokalerna sedan i måndags. Praktikertjänst beslutade att inga fler skulle släppas in i lokalen, som bevakades av Securitasvakter, för att få ockupationen att upplösas. Vid klockan 11 på lördagen gick familjerna ut.

”Tycker det är bedrövligt”

I och med att BB Sophia stänger ser sommaren ut att bli den värsta någonsin för Stockholms föderskor och barnmorskor.

– Vi tycker det är bedrövligt i den akuta kris som är just nu att BB Sophia, som har lokaler och en enormt engagerat personal, som trodde de skulle jobba till september och hade planeringen helt klar för det, nu inte kommer att hjälpa till i det här ansträngda läget, säger Karin Christensson.

Hon har fött två barn på BB Sophia. Det ena, Lisen fem månader, har hon på axeln. Det andra dog efter en tids sjukdom. Men dödsfallet blev inget trauma för henne.

– När saker började gå fel för min lilla tjej, när hon blev sjuk, då var det så skönt att man jobbade med en kontinuerlig vårdkedja. För det var inte så att vi kom till en annan avdelning, som man gör på andra sjukhus, där ingen kände oss.

”Kroppar som går sönder”

Karolina Kobetski, 32, födde också sitt första barn på BB Sophia och hon beskriver förlossningsvården som bedrivits där som unik.

– Det var lugnt och tryggt och en barnmorska som fanns där för mig hela vägen. Så här borde det få vara för alla. Jag tycker det är bedrövligt sorgligt att man lägger ner en sådan här välfungerande enhet, att man inte betalar för kvalitet inom landstinget.

Tvåbarnsmamman Anja Rutermark Lindberg, 32, som också representerar Stockholms brukarråd för födande, fyller i:

– Det kan inte kallas lyxvård för då tycker man att den andra modellen är bra.

– Det är våra kroppar och underliv som går sönder. Det är en katastrof, säger hon.

”Tror på dialog i sansad form”

Alliansens fyra sjukvårdspolitiker, representanter för M, L, KD och C, svarade ockupanterna under fredagen i ett inlägg på Facebook.

”Vi tror på dialog i sansad form och fattar inte beslut i Stockholms läns landsting på grund av ockupation av privata byggnader”.

Nu fortsätter ockupationen hos politikerna istället.

–  Vi kommer nu att gå till landstingshuset på måndag klockan 13, säger Karin Christensson, som menar att man måste kunna bortse från blockpolitiska meningsskiljaktigheter kring driftsformer och vårdval när det krisar.

Den 1 juni har alliansens sjukvårdspolitiker bjudit in ockupanterna till ett möte om förlossningsvården.