Filip, 9, fastnade i löpbandet – fick tredje gradens brännskador

1 av 10
NYHETER

Filip Jedenby, 9, fastnade i ett löpband på Intersport i Uppsala och fick en tredje gradens brännskada.

Nu har han genomgått två hudtransplantationer för att bli återställd.

–Jag var väldigt rädd, säger Filip.

Familjen Jedenby skulle åka till Norrtälje från Gävle för att fira påsk med farföräldrarna. På vägen stannade de i Uppsala för att titta på skor på Intersport. Men det blev inga nya skor – utan shoppingrundan slutade istället på akuten.

– Det fanns ett löpband i närheten av skohyllan. Mina pojkar hade sett någon annan som sprungit på bandet och tyckte det såg roligt ut. Startnyckeln satt i så de provade, säger Bente Jedenby, mamma till Filip, 9, och Alexander, 11.

– Lillebror trillade och fastnade med ärmen. När vi först fick stopp på bandet såg det bara ut som att Filip hade blivit smutsig på handen, men på vägen ut insåg vi hur allvarligt det var så vi åkte direkt till akuten. Jag var alldeles svimfärdig, det var fruktansvärt.

När de kom fram till Akademiska sjukhuset i Uppsala hänvisades de till brännskadecentrum. Filip hade fått en brännskada av tredje graden.

Storebror räddade Filips fingrar

Filip säger att han först inte förstod att han fastnat när han trillade.

– Men när jag märkte att jag fastnat blev jag väldigt rädd. Det var Alexander som lyckades trycka på knappen för att stoppa bandet. Hade han inte gjort det hade jag inte haft några fingrar kvar, säger Filip.

För att återställa skadan har krävt två hudtransplantationer krävts, där hud har tagits från låret till handen. Sammantaget har Filip varit tvungen att åka till sjukhuset i Uppsala 15 gånger.

Filip kommer att behöva bära en kompressionshandske i två år innan han är helt återställd.

– Är handsken på för länge börjar det svida och jag kan inte bada, säger han.

– Jag jobbar ju på en akutavdelning som sköterska, men det kändes konstigt att göra stora omläggningar på min egen son, säger mamma Bente.

”Sportaffärer ska ta ansvar för sina maskiner”

Bente Jedenby har pratat med Intersport om händelsen, men har inte gått vidare på något annat sätt men tycker inte att hon fått någon ordentlig återkoppling.

– Det man kunde önska är att de åtminstone ringde och frågade hur han mådde.

Bente Jedenby har heller inte polisanmält händelsen.

– Jag skäms för att jag inte hade uppsikt. Men säkerhetsnyckel till löpbandet skulle heller inte ha suttit i.

”Vi har brustit i våra rutiner”

Anni Sandgren är pressansvarig på Intersport Sverige. Hon beklagar vad som hänt.

Vad har ni för säkerhetsrutiner kring löpband och andra maskiner i era butiker?

– Kring maskinerna är rutinen att ta ut nyckeln när de inte används. Just den här händelsen skedde mellan två skoprovningar som en annan kund höll på med, därför satt nyckeln i.

Har ni brustit i era rutiner i det här fallet?

– Uppenbarligen så har vi det. Det måste ha varit ett ögonblick när maskinen inte var övervakad. Det är högst beklagligt.

Bente Jedenby uppfattar det som att ni inte brytt er om det här. Vad säger du om det?

– Från vår sida har vi upplevt saken som utagerad. Vi har rapporterat vad som hänt till vårt försäkringsbolag. Men vi är öppna för dialog. Vi ska se över våra rutiner, säger Anni Sandgren.