Clinton vann knapp seger i natt

1 av 8
NYHETER

Hillary Clinton lyckades sätta stopp för Bernie Sanders segertåg.

Men det blev en rysare.

Kampen mellan demokraternas kandidater var extremt jämn i Kentucky – och Clinton vann med enbart 0,5 procentenheters övertag.

Sanders tog sedan revansch i Oregon.

Natten till onsdag gjorde både Demokraterna och Republikanerna upp i Oregon. Där stängde vallokalerna vid klockan 05, svensk tid. Demokraterna röstade dessutom även i Kentucky.

För Republikanerna är saken redan avgjord. Donald Trump är ensam kandidat som representant i presidentvalet. Det blev också han som segrade i valet i Oregon.

Hillary Clinton leder överlägset gentemot motståndaren Bernie Sanders. Inför drabbningen i natt hade hon ett försprång på 300 så kallade superdelegater.

Men i de senaste valen har hon stått som förlorare och hon fortsätter att pressas hårt. Opinionsundersökningar hade inför nattens val visat att Sanders skulle bli vinnare.

Jämn kamp

Kort efter att vallokalerna stängt i Kentucky vid klockan 01, svensk tid, var resultatet alldeles för jämt för att utse en tidig vinnar. Kampen fortsatte i samma stil under natten.

När 99,8 procent av rösterna räknats har Clinton ett övertag med enbart omkring 1 800 röster.

Till slut utropade Clinton sig som segare. "Vi vann just Kentucky" skrev hon på Twitter och tackade för stödet. Hon hade då fått 46,8 procent av rösterna att jämföra med Sanders 46,3 procent.

Bernie Sanders lyckades dock ta revansch tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, när han utropades som vinnare i Oregon.

– Vi är med tills den sista valsedeln är lämnad, säger han enligt CNN.

Trump försonades med rival

Under natten mötte Trump sin – numera tidigare – rival journalisten Megyn Kelly. De försonades i en förinspelad intervju, som sändes på bästa sändningstid i Fox News.

Trump live-twittrade under tiden och skrev avslutningsvis: "Ja, det var det. Bra jobbat Megyn – och så levde de lyckliga i alla sina dagar".

Fox News programledare Kelly hamnade rejält i rampljuset sedan hon i pressat Trump på hans kvinnosyn i en valdebatt i augusti.

– Jag kunde ha använt ett annat språk i några fall, men överlag är jag nöjd med hur det blivit, säger Trump enligt TT.

Kampanjat friskt

Både Clinton och Sanders har kampanjat friskt i Kentucky. De har skakat händer och varit med på selfies.

Clinton har tidigare i veckan lanserat det som kom att kallas ett ”Trumpkort”. Hon kommer, om hon blir president, att låta sin man och tidigare president Bill Clinton att på något sätt involveras i arbetet med att stärka amerikansk ekonomi.

Det tog Sanders fasta på inför nattens val. Om USA:s nya president blir demokrat kommer det inte att vara någon med Bill Clintons bakgrund, förklarade han.

Inget definitivt avgörande

– Någon som inte är från Wall Street kommer att ansvara för ekonomin, det kommer att vara en person som förstår att vi måste vända nedgången i den amerikanska medelklassen, säger han enligt Politico.

Vem som slutligen står ensam kvar som kandidat för Demokraterna kan definitivt inte avgöras i nattens primärväl. Det väntas ske när Kalifornien går till val 7 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM