Adaktusson hyllar Melania Trumps tal

NYHETER

”Hon gjorde det väldigt bra”

1 av 10

KD-profilen och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson är imponerad över Melania Trumps tal på Republikanernas konvent.

Men trots det vill han inte se hennes make ta plats Vita huset.

– Donald Trump är inte en person som är lämplig som ledare för USA och den fria världen, säger han.

Foto: OLA AXMAN
Lars Adaktusson (KD).

Sent på måndagsnatten, svensk tid, drog Republikanernas konvent igång i Cleveland, Ohio. Det stora numret var invigningstalet av Melania Trump, hustru till miljardären som under mötet kommer utses till partiets presidentkandidat.

Melanias mål var att ge en annan, mjukare bild av sin man än den som hittills framkommit i valrörelsen.

Och hon lyckades. Det tycker i alla fall Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

– Hon höll ett väldigt engagerat tal. Hon talade inte bara om sin man, utan hon presenterade sig själv också, säger han i SVT:s ”Gomorron Sverige”.

Ska ha varit nervös

För Aftonbladet utvecklar Adaktusson sitt resonemang:

– Talet var väl genomfört. Till skillnad från de flesta andra som varit i hennes position så har inte Melania Trump någon vana vid att göra sådana här framträdanden. Det sas att hon var väldigt nervös innan. Mot den bakgrunden gjorde hon det väldigt bra.

Han fortsätter:

– Jag tror att Republikanernas strateger är väldigt nöjda med konventets första dag.

Sedan det framkommit att viktiga delar av talet hade stora likheter med det som Michelle Obama höll på Demokraternas konvent 2008 dämpades dock EU-parlamentarikerns entusiasm:

– Märkligt och oacceptabelt att stjäla rakt av på det sättet.

”Saknar förutsättningar att lyckas”

Efter tv-sändningen har en del debattörer på sociala medier dragit slutsatsen att Lars Adaktusson stöttar Donald Trump. Det tillbakavisar dock KD-profilen.

– Jag ser inga positiva sidor av en person som uppfört sig på ett sätt som han har gjort. Det är inte en person som är lämplig att leda USA och den fria världen, säger han.

– Han saknar förutsättningar att lyckas som amerikansk president. Men det är intressant att följa strategin bakom kampanjen och hur han kunnat lyckas så väl som han har gjort.

Skulle rösta på Clinton

Mot Trump står Hillary Clinton, som väljs på Demokraternas konvent i nästa vecka. Lars Adaktusson håller dock inte på någon av de två kandidaterna.

– Men som många andra är jag orolig över vad som skulle hända om Trump blir president. Det skulle bidra till ökad oro i en värld som redan är instabil.

Så om du skulle ha rösträtt i USA så skulle din röst falla på Clinton?

– Ja, i brist på bättre alternativ. Men jag tror inte att hon är någon ideal kandidat heller. Hon har en del problem med sig i bagaget från tiden som utrikesminister som skulle bli besvärliga för henne som president.

ARTIKELN HANDLAR OM