Turkiet söker svenska angivare

1 av 2 | Foto: Erdogan.
NYHETER

Turkiet uppmanar svenskar att samla in uppgifter om Gülenanhängare och ringa in till Erdogans kansli och rapportera, uppger Ekot.

President Recep Tayyip Erdogans jakt på Gülenanhängare bedrivs också i utlandet. På en Facebooksida som används som samlingspunkt i Sverige till sympatisörer för regeringspartiet AKP uppmanas "alla att rapportera personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Fethullah Gülens terrororganisation, både inom landet och utomlands", enligt Ekot.

Numret som anges går till presidentkansliet i Turkiet.

Turkiska ambassadören Kaya Türkmen säger till Ekot att det är "naturligt" att turkiska staten är intresserade av den här typen av uppgifter, även om han själv säger sig inte känna till uppmaningen.

Jag tror inte att Sverige har lagar som förbjuder Turkiet att samla information om aktiviteterna hos en organisation som försöker störta regeringen i Turkiet. Alla stater har rätt att samla information om handlingar som är riktade mot den – även om det handlar om individer som bor i Sverige, säger han till Ekot.

Efter kuppförsöket förra helgen har president Erdogan utlyst tre månaders undantagstillstånd. Han anklagar predikanten Fethullah Gülen med anhängare, för att vara ansvarig för kuppen. Gülen lever i exil i USA, och har nekat till all inblandning och även fördömt kuppförsöket.

I efterdyningarna av kuppförsöket har utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och skolsystemet bedrivits och tusentals har frihetsberövats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM