Pokémonjägare motades bort utanför Solliden

avChristoffer Nilsson

1 av 4

När kungen ligger och sover härjar pokémon på slottsområdet vid Solliden.

Natten mot tisdag fick skyddsvakter mota bort pokémonjägare utanför grindarna.

– Antagligen fanns det någonting i närheten av Solliden som de var ute efter, säger Sven Stensson vid Ölandspolisen.

Det kan finnas oväntade fördelar med att vara kung.

Man får nämligen ha mystiska varelser för sig själv, vilket några unga pokémonspelare på Öland fick erfara.

Som många andra runt om i världen höll ungdomarna på med det populära positionsbaserade spelet i vilket man fångar gulliga och mindre gulliga varelser, så kallade pokémon.

Vittring utanför slottet

Natten mot tisdag fick de vittring vid kungafamiljens sommarresidens Sollidens slott där kungaparet och kronprinsessparet nu befinner sig, vilket Ölandsbladet först rapporterade.

– Inne på Solliden ska det finnas hur många pokémon som helst, säger en av spelarna till tidningen.

Men Solliden är ett skyddsobjekt som är stängt och bevakat nattetid. Utanför slottsparken stötte jägarna på patrull och blev bortmotade av skyddsvakter som misstänkte att gruppen kunde förbereda ett olaga intrång, bekräftar poliskommissarie Sven Stensson som är chef för områdesskyddet på Solliden.

– När de såg att det gick folk och lös med lampor in på området blev de misstänksamma. De gick ut och gjorde en kontroll och det visade sig att det rörde sig om pokémonjägare. Antagligen fanns det någonting i närheten av Solliden som de var ute efter, säger han.

Får komma tillbaka

Ungdomarna befann sig aldrig inne på området och kommer inte att drabbas av några konsekvenser utöver att de möjligtvis gick miste om en sällsynt pokémon.

– Det fanns en rimlig förklaring till varför de befann sig där. Och de var aldrig inne på området. De är välkomna att komma tillbaka dagtid. Då får de jaga hur mycket som helst, säger Sven Stensson, poliskommissarie vid Ölandspolisen.

Vet du om kungen själv spelar pokémon?

– Haha, nej det tror jag inte att han gör, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM