Erdogan: Kan finnas ytterligare planer på statskupp

NYHETER

Turkiets president Erdogan har under onsdagen utlovat ett viktigt besked.

Strax före 22.30 höll han tal i direktsänd tv och utlyste tre månaders undantagstillstånd.

– Kuppförsöket är kanske inte över, det kan finnas ytterligare planer, säger han enligt AFP.

President Recep Tayyip meddelade på onsdagskvällen att undantagstillstånd är utlyst i Turkiet efter den misslyckade kuppförsöket och att det ska gälla i tre månader.

– Syftet är att vi ska kunna ta till de nödvändiga åtgärder som krävs mot det terroristhot vi står inför och för att skydda demokratin, säger Erdogan i talet, enligt CNN som direktöversätter sändningen.

– Undantagstillståndet krävs för att vi skyndsamt ska kunna undanröja elementen inom den terrororganisation som var inblandad i kuppförsöket.

CNN publicerar efter talet vad som uppges vara den statliga översättningen av Erdogans tal:

– Syftet med att att utlysa undantagstillstånd är att vi ska kunna vidta de mest effektiva åtgärder för att lyckas avlägnsa det här hotet så snabbt som möjligt, ett hot mot demokratin, rättsväsendet och medborgarnas fri- och rättigheter i vårt land.

Turkiet har tidigare pekat ut muslimske predikanten Fethullah Gülen, 75, som hjärnan bakom kuppförsöket.

Under onsdagskvällen sa Erdogan också att han misstänker att ”andra nationer” kan ha varit delaktiga i det misslyckade försöket att ta över makten i Turkiet, men nämnde inga länder, skriver Reuters. Vid en intervju som sändes i Al Jazeera ska Erdogan också ha viftat bort antydningar om att landets demokrati var i fara.

– Vi kommer att fortsatta verka inom det demokratiska parlamentariska systemet, vi kommer aldrig avvika från det, säger Erdogan i Al Jazeera skriver Reuters.

Presidenten säger också att hans anhängare ska stanna kvar på gatorna för att hindra ytterligare kuppförsök, enligt TT.

Tidigare under onsdagen uppgav Turkiets president att han kallat till möte med nationella säkerhetsrådet – och utlovade att ett ”viktigt beslut skulle tas”.

Då meddelades också att  det råder förbud för akademiker att resa utomlands för att de styrnade vill minska risken att eventuella kuppmakare flyr. Dessutom har 21 000 lärare fått sina legitimationer indragna och 1 600 dekaner har fått sparken.

Omkring 50 000 soldater, poliser, domare, tjänstemän och lärare har blivit avstängda eller gripna efter kuppförsöket.

Minst 290 personer har dödats och 1 400 skadats under de sammandrabbningar som började efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli.

President Erdogan kommenterade också att kreditvärderingsföretaget Standard & Poors nedgraderat Turkiets kreditbetyg till "negativt", från "stabilt". Det återspeglar inte den turkiska ekonomin, säger han i talet, enligt TT.

– Vi kommer att fortsätta som vanligt, säger Erdogan.

Han understryker att landet inte har några likviditetsproblem och att landets centralbank hanterar situationen med beslutsamhet.

Under talet sa Erdogan också att utrensningarna inom militären kommer fortsätta och att ”allt virus” ska bort”, skriver TT.

Recep Tayyip Erdogan liknar utrensningarna vid en cancersvulst som håller på att avlägsnas.

– Var inte oroliga. Det finns ingen anledning att vara oroliga, säger han.

– Turkiet kommer att komma ut som en starkare nation efter det här.

ARTIKELN HANDLAR OM