Attacken i Nice

Åklagaren: Terroristen i Nice hade medbrottslingar

Av: 

Niklas Eriksson

Joakim Magnå

NYHETER

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, hade planerat terrorattentatet i Nice i flera månader.

Terroristen ska ha genomfört omfattande förberedelser och fått hjälp med planeringen, uppger åklagare Francois Molins.

Fem personer, fyra män och en kvinna, utreds nu – misstänkta för att ha hjälpt 31-åringen.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, körde in sin lastbil i folkmassan på Promenade des Anglais sent på kvällen förra torsdagen. Den nästan två kilometer långa vansinneskörningen kostade 84 personer livet. Ett hundratal skadades. Minst tio barn dog i attacken, som franska myndigheter klassar som ett terrordåd. Inga svenskar har rapporterats döda eller skadade.

När lastbilen fick stopp sköts Mohamed Lahouaiej Bouhlel ihjäl av polis.

Fem personer har häktats

Nu avslöjar den franske antiterroråklagaren François Molins att utredningen visar att 31-åringen verkar ha planerat attentatet sedan 2015. Sökningar och bilder i Mohamed Lahouaiej Bouhlels mobiltelefon pekar mot detta.

På en presskonferens uppger åklagaren att information i terroristens dator visar på en ”omfattande logistik” och förberedelse, skriver Le Parisien. 31-åringen hade också bilder från en fyrverkerishow på strandpromenaden i Nice från 2015 där han zoomat in på publiken, skriver Le Parisien.

De fem personer som gripits efter dådet på strandpromenaden har nu häktats. De fyra männen och en kvinna utreds för att ha hjälpt Mohamed Lahouaiej Bouhlel med planeringen och de ska också ha varit delaktiga i införskaffandet av den pistol 31-åringen hade med sig vid attacken, enligt Le Parisien.

Filmade efter massakern

En av de misstänkta personerna ska ha filmat brottsplatsen dagen efter massakern när där var fullt av poliser och journalister.

De fem misstänkta fanns inte på polisens radar innan dådet men utredningen efter Niceattacken visar att de haft omfattande kontakter med Mohamed Lahouaiej Bouhlel från juli 2015 fram till dådet.

Ett sms från en misstänkt som kallas ”Choukri S” handlar om en lastbil och där står bland annat: ”Skär av bromsarna”.

Frankrike har på grund av läget utökat undantagstillståndet som gäller från tre till sex månader. Under onsdagen beslutades det också om utökade befogenheter för polisen att genomsöka bagage och fordon utan att först be om tillstånd från en åklagare, skriver The Guardian. Polisen ska också få större frihet när det gäller att beslagta information från datorer och mobiltelefoner.

Säkerheten ska utredas

En utredning har även inletts för att utreda om säkerhetsarrangemanget kring firandet av den franska nationaldagen i Nice har haft brister, det efter att myndigheterna har anklagats för att inte ha gjort tillräckligt. Bland annat skriver franska medier att endast ett polisfordon har barrikaderat promenaden och inte flera som polisen tidigare har uppgett.

President Francois Hollande uppgav på torsdagen att resultatet av utredningen kring säkerheten kan komma att presenteras nästa vecka.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Attacken i Nice

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken i Nice

Nice