Det nya hotet mot Merkel

Valen blir en folkomröstning om flyktingfrågan

Trots alla kriser har Angela Merkel i mer än tio år varit "mutti" med det tyska folket.

Flyktingkaoset har naggat hennes popularitet i kanten.

Nu hotas hennes maktställning av ett litet parti som går i Sverigedemokraternas fotspår.

Delstatsval i Tyskland skapar sällan några rubriker utanför landet. När tre delstater går till val på söndag är det annorlunda.

Skälet är att valen ses som en folkomröstning om Angela Merkels sätt att hantera flyktingfrågan. Opinionsmätningarna förutspår ett rejält rösttapp för Merkels parti, kristdemokraterna. Men även socialdemokraterna tappar.

När jag träffade Frauke Petry, partiledare för Alternativ für Deutschland, Afd, för första gången för snart tre år sedan sa hon inte ett ord om invandring. Då handlade allt om att hennes parti ville avskaffa euron i dess nuvarande form och stoppa EU:s räddning av Grekland.

Även om många tyskar var emot att deras skattepengar gick till "slösaktiga" greker lyckades Afd inte klara femprocentsspärren till förbundsdagen vid förra valet.

Sedan dess har partiet ömsat skinn. Det är fortfarande ett missnöjesparti men nu domineras deras agenda helt av försöken att sätta stopp för Merkels flyktingvänliga politik. Petry har gått så långt som att hävda att tyska gränsvakter ska kunna öppna eld mot illegala flyktingar.

Lyft i opinionen

I stället för att skada partiet har det nya budskapet lett till ett kraftigt lyft i opinionen. Partiet har mer än fördubblat sin popularitet.

I delstatsvalet i Hessen i söndags fick Afd 13 procent av rösterna och blev tredje största parti efter kristdemokraterna och socialdemokraterna. I Sachsen Anhalt, en av tre delstater som röstar nu på söndag, spås partiet nå dryga 20 procent. Även i Baden Württemburg och Rheinland-Pfaltz väntas de nå stora framgångar.

I så fall väldigt dåliga nyheter för Merkel och de etablerade partierna. Nästa år är det val till den tyska förbundsdagen och lyckas Afd omsätta sina framgångar till nationell nivå kommer de inte bara in i förbundsdagen utan blir dessutom tredje största parti.

Tiga ihjäl

Afd:s politiska resa om än inte ursprung, påminner på många sätt om Sverigedemokraternas. Även Afd betraktas av etablissemanget som ett pariaparti. Precis som svenska medier en period försökte tiga ihjäl Sverigedemokraterna så gör tyska medier detsamma med Afd. Men de växer ändå.

När jag intervjuade Petry inför valet 2013 stod de utländska medierna på kö. De tyska lyste med sin frånvaro. Samma sak efter händelserna i Köln på nyårsnatten då asylsökande anklagades för att ha sextrakasserat kvinnor. En händelse som givetvis spelade Afd i händerna och som de inte var sena att utnyttja.

Om Afd lyckas så bra i delstatsvalen som opinionsmätningarna ger vid handen kommer det att tolkas som att många tyskar tröttnat på Merkels välkomnande inställning till flyktingar. Redan har Afd drivit Merkel mot en mer restriktiv inställning.

Intressant är också likheterna mellan Merkel och Petry. Båda är uppväxta i det som fram till 1989 var kommuniststyrda DDR. Båda är i grunden vetenskapskvinnor som aldrig tidigare sysslat med politik. Merkel var fysiker innan hon gick blev politiker. Petry kemist.

Toppen på isberg

Afd:s framgångar är bara toppen på ett isberg av ökad extremism i Tyskland.

Varje måndag demonstrerar den anti-islamska rörelsen Pegida i Dresden. Marscher som spridit sig till andra tyska städer och där Angela Merkel utmålas som den stora skurken. Det är inte bara flyktingarna som ska bort utan även Merkel.

Till det ska läggas en kraftig ökning av antalet attacker mot flyktingförläggningar runtom i Tyskland.

Tyskland är inne i en utveckling som ofrånkomligt för tankarna till landets mörka historia.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM