Nota för exotiskt ormbett – 150 000 kronor

NYHETER

En man blev huggen av en exotisk orm – och det blev ett dyrt bett.

– Det var en riktigt farlig orm, säger apotekschefen.

En person i Mellansverige blev biten av en exotisk orm. Notan för motgiftet landade på hela 150 000 kronor.

– Ett antal personer har blivit bitna av exotiska giftormar i sommar, säger Katarina Sommar, apotekschef på C W Scheele, till TT.

Det är oklart hur det gick för personen som blev huggen av en exotisk orm. Men klart är att apoteket C W Scheele på Klarabergsgatan i Stockholm har fakturerat landstinget 150 000 kronor för läkemedlet ormserum.

– Det var en riktigt farlig orm, en skallerom. I det här fallet var det väldigt bråttom att få iväg motgiftet till sjukhuset, säger apotekschefen Katarina Sommar till TT.

Kobraserum

Till historien hör att apoteket C W Scheele har ett nationellt uppdrag från socialstyrelsen att ha hand om landets antidotlager.

– Om det är någon som blir biten av orm i landet så skickar Scheele motgift. Antidoter finns även på en del sjukhus, men särskilt dyrare ormserum har vi här. Det kan vara mot taipan eller kobra, som kostar väldigt mycket att ta fram.

– Vi har också svampmotgift och antidoter mot överdoser, säger Katarina Sommar.

Fler bitna

Ett antal gånger per år blir personer i landet bitna av exotiska giftormar, enligt apotekets register.

– Vi skickar nästan aldrig serum till yrkesverksamma personer som blir bitna. Det gör vi främst till folk som har blivit bitna av giftormar som de har hemma hos sig.

Det är skattebetalarna som står för notan av alla typer av ormserum - även om ormbettet orsakats av ens hobbyorm.

– Det är ingenting som patienten står för, det är en kostnad som landstinget står för, säger Erik Berglund, presstalesperson på Stockholms läns landsting.

ARTIKELN HANDLAR OM