Trump tillsätter nya kampanjchefer

Foto: Donald Trump.
NYHETER

Knappt tre månader före presidentvalet i USA gör Republikanernas presidentkandidat Donald Trump stora förändringar i sin kampanjorganisation. Nya chefer, kända för att uppmuntra hans buffliga och rättframma stil, tillsätts.

– Jag vill vinna. Det är därför jag tar in fantastiska människor som vet hur man vinner och som älskar att vinna, säger Trump till tidningen The Wall Street Journal, som var först med nyheten.

Ny chefsordförande för kampanjen blir Steve Bannon, chef för den konservativa nyhetssajten Breitbart News. Trump befordrar även rådgivaren och opinionsexperten Kellyan Conway till kampanjchef. Nuvarande kampanjordföranden Paul Manafort stannar på sin post.

Hamnade i blåsväder

Ommöbleringen sker i ljuset av fallande opinionssiffror. Manafort tillträdde för två månader sedan och anses ha försökt framställa Trump som mer moderat och presidentlik. Han efterträdde Trumps flerårige rådgivare Corey Lewandowski, som bland annat hamnat i blåsväder efter uppgifter om att han slagit till en kvinnlig journalist.

The Washington Post skriver att Trump, i och med ommöbleringen, tydligt visar att han föredrar medhjälpare som ställer upp på hans "stridslystna" stil.

I nuläget har Trump ett opinionsstöd på 41 procent, att jämföra med motståndaren och demokraten Hillary Clintons stöd på 47,7 procent, visar Real Clear Politics sammanställning av nationella opinionsmätningar.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

TT

ARTIKELN HANDLAR OM