Malmö

Fritidsledare: Beror på arbetslöshet

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

25-årige Hussein Chahrours bil brann upp för en vecka sedan. Han arbetar som fritidsledare på Flamman ungdomarnas hus och är säker på varför det brinner så mycket just nu i Malmö: arbetslösheten.

– Den som har ett jobb att gå till på morgonen orkar inte vara ute mellan elva och ett på natten. Så är det bara, säger han.

Hussein, Yosef och JUan är fritidsledare i Malmö. Hussein fick se sig egen bil brinna upp.

Foto: Andreas Hillergren

Den 9 augusti brinner Hussein Chahrours bil upp. Han har hälsat på några vänner och tittat på en fotbollsmatch med dem. När han går till parkeringsplatsen får han en chock.

– Jag hittade inte min bil. Den stod inte där jag hade ställt den. Den bilen som stod där var vit - inte svart som min, säger han.

Tar det inte personligt

Ett ögonblick senare går det upp för Hussein Chahrour att det är hans bil som ser vit ut. Den är täckt av aska och pulver från släckningsarbetet.

– Jag blev ledsen. Det var så mycket papper i bilen som jag behövde som gick upp i rök. Dessutom har jag lagt ned mycket tid på att fixa i ordning den. Så det känns inte roligt.

Han tar det inte personligt. Många bilar har brunnit och han är säker på att ingen skulle göra det för att jäklas mot honom. Han tror snarare att det är sysslolösa unga som åker ut  för att elda. Och de har en sak gemensamt.

– De är arbetslösa. Så är det. Har man inget jobb så dödar man tiden med att åka runt och bränna bilar.

”Håller sig lugna”

Det har funnits unga på Kroksbäck som bränt bilar. Det bekräftar fritidsledaren Juan Paez som grundade Flamman ungdomarnas hus.

– De har blivit fällda och avtjänat sitt straff. De håller sig lugna nu, säger han.

En dryg vecka efter första branden står det fortfarande kvar bilvrak längs med Hyllievångsvägen Juan Paez är bedrövad över detta. Det lägger sordin på hela området och uppmanar till mer skadegörelse, menar han.

– Man borde ta bort dem direkt. Jag blir verkligen ledsen när jag ser dem.

Juan Paez och hans kollegor på Flamman har diskuterat bilbränderna mycket. De är överens om att många unga saknar sysselsättning och framtidstro. Det är därför det brinner. För några år sedan ville Juan hjälpa tio utsatta ungdomar i området. Planen var att ordna jobb åt dem. Eftersom föreningen Flamman är en ideell organisation bad man om hjälp från Malmö stad. Enligt Juan Paez hade Flamman ordnat fram 80 procent av pengarna som krävdes för att börja.

– Men kommunen sa nej. Det är ett exempel på när samhället verkligen sviker, säger Juan Paez.

– Tänk på vad alla de här bilbränderna kostar. Det hade varit billigare att ordna projektet, fyller Yosef Mohammad i, även han fritidsledare på Flamman.

”Katt och råtta-lek”

Han tror att det kan finnas unga i området som eldar. En text på gångbron över Hyllievångsvägen skvallrar om det. Bokstäverna F.T.P är en uppmaning att jäklas med polisen. Bränderna kan var en slags katt och råtta lek, menar Yosef Mohammad..

– Polisen gör ofta visiteringar av unga och det kan vara det man retar sig på. Därför vill man jäklas tillbaka, säger Yosef Mohammad.

Hussein Chahrour framhåller att Flamman har ett bra samarbete med polisen och de flesta unga i Kroksbäck har en bra kontakt med dem. I alla fall de som brukar komma till ungdomshuset. Det är snarare brist på sysselsättning som är boven i dramat.

– Jobb är det enda som kan förändra utvecklingen. De här unga måste börja arbeta.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Arbetslöshet

Samhälle