Biden är Clintons val som utrikesminister

avVictor Stenquist

Foto: AP
Joe Biden och Hillary Clinton under ett kampanjmöte i augusti.

Först om ett par veckor vet vi vem som blir USA:s nästa president.

Men redan nu börjar en eventuell Clinton-regering ta form – där nuvarande vicepresidenten kan få en nyckelroll.

Joe Biden pekas nämligen ut som utrikesministerkandidat.

De har varit bittra rivaler – och nära arbetskamrater.

Hillary Clinton och Joe Biden har en lång politisk historia tillsammans.

I valet 2008 var de två av huvudutmanarna mot den unge och relativt okände Barack Obama – som sedan tog landet med storm.

Ska få nyckelroll

Efter att Obama utsetts till demokraternas presidentkandidat föll valet som vicepresidentkandidat på populäre och rutinerade Joe Biden.

Åtta år senare är Biden fortfarande populär – och än mer rutinerad.

Nu avslöjas att Hillary Clinton – precis som Obama – vill sätta Joe Biden i en nyckelroll. På listan över potentiella utrikesministrar är han i topp, uppger en kampanjkälla för Politico.

”Övertala honom”

– Han skulle vara jättebra, och de ägnar mycket tid för att komma på hur man ska övertala honom om hon vinner, säger källan till Politico.

Länge spekulerades det i att Joe Biden under fjolåret skulle annonsera sin egen presidentkandidatur – och därigenom bli en rejäl motståndare för Hillary Clinton i demokraternas primärval.

In i det sista avvaktade också Biden med att säga bu eller bä, innan han meddelade att han inte hade för avsikt att kandidera.

Besökte Sverige

De senaste månaderna har han istället rest land och rike kring och kampanjat för Clinton – och gång efter annan riktat tunga smällar mot Donald Trump.
Samtidigt har Biden fått resa till Europa och försäkra Natomedlemmar om att USA visst kommer ställa upp för att försvara staters suveränitet vid ett eventuellt ryskt angrepp – efter att Donald Trump spridit osäkerhet kring USA:s engagemang om han vinner valet.

Så sent som i augusti besökte Joe Biden Sverige för möten med Stefan Löfven, som han under en presskonferens titulerade som president – tre gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM