Trafikkaos i Lund inför påvens besök

1 av 4
NYHETER

Det är inte lätt att ta sig fram i Lund med bil.

Men i dag är det svårare än någonsin – stora områden är avspärrade under påvens besök.

– Vi utnyttjar alla specialistfunktioner vi har, säger Lars Förstell på polisen i region syd.

I dag och i morgon är påven i Lund och Malmö. Inför besöket har polisen haft bråda dagar med att planera sin insats och att spärra av stora delar av stadskärnan.

Det handlar om en yttre och en inre avspärrning.

Under morgonen märktes det tydligt inne i Lund att påvens ankomst närmade sig. Ett stort antal poliser rörde sig på gatorna och all bil- och busstrafik hade stoppats inne i stadskärnan.

Fram mot lunch började allt fler läsare att höra av sig om trafikköer kring Lund och Malmö. Särskilt E65, E6 och E22 påverkades av långa köer i och med de tillfälliga avspärrningarna när påven transporterades in från Malmö Airport.

Stoppförbud

Sedan i fredags råder det ett stoppförbud inom den yttre avspärrningen. Det innebär att bilister inte får stanna eller parkera på gatan. Fordon på gator med stoppförbudet kommer att forslas bort, enligt polisen.

I går kväll var allt klart och rensat inför besöket i dag.

Området är avspärrat med stöd av paragraf 23 i polislagen. Det innebär en inskränkning i hur människor kan röra sig fritt på ett område.

Vissa ytor är helt avspärrade, alltså helt förbjudna att beträda. Andra kan man vistas på efter en säkerhetskontroll i form av en genomgång av vad du har i din väska eller en kroppsvisitation.

Enligt officiell information från Vatikanen som DN tagit del av ska påven bo i den lilla byn Igelösa norr om Lund. Påven ska enligt uppgifterna övernatta på en forskningsanläggning i byn. Uppgifterna förekommer även på minst en nätsajt med katolska nyheter.

Många poliser på plats

Polisen kommenterar inte hur stor numerär man har på plats men Lars Förstell, informatör på polisen i Skåne, berättar att man förstärkt med personer med olika specialistkunskaper.

– Vi är numera en myndighet, så det är klart att vi utnyttjar alla specialistfunktioner vi har, säger han.

Vad är det för experter?

– Det är allt möjligt inom alla discipliner. Det ska genomföras eskortkörningar, vi behöver utredningspersonal och vi kommer sannolikt få stora folkmassor att hantera. Det krävs stor expertis och erfarenhet att hantera så mycket folk i en innerstad.

Bussarna leds om

Mellan klockan 8 och 15 i dag råder det även flygförbud över Lund. Förbudet omfattar trafik med alla luftfartyg, inklusive drönare och modellplan, med undantag för polisflyg, militärflyg, reguljär- och planlagda flyg, enligt polisen.

Busstrafiken i Lund påverkas också under besöket. Linjerna 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 9 leds om i centrala Lund mellan klockan 5 och klockan 18, vilket innebär att hållplatser i centrala Lund inte trafikeras denna tid.

Alla stadsbussar stannar emellertid fortfarande vid eller i närheten av Lund C.

För mer information om påvens besök i Lund, gå in på polisens samlingssida här och Lunds kommuns informationssida här.

Detta händer under Trumps "inaguration"

15.30 – Kaffe i Vita huset

Som seden bjuder dricker den blivande presidenten kaffe med den avgående presidenten. Det betyder att Donald och Melania Trump blir bjudna på fika hos Barack och Michelle Obama. Sedan åker de tillsammans till Kapitolium, regeringsbyggnaden.

17.30 – Installationsceremonin

Donald Trump svär presidenteden – att han efter bästa förmåga ska bevara, beskydda och försvara den amerikanska konstitutionen.

Högsta domstolens chefsdomare John G. Roberts Jr. ska recitera eden. Donald Trump kommer hålla handen på två biblar – Lincolnbibeln och en bibel som han haft sedan han var liten.

Cirka 18.00 – President Trump håller sitt installationstal

Enligt pressekreterare Sean Spicer har Trump omsorgsfullt snickrat fram ett tal om att vara amerikansk medborgare och utmaningarna som nationen står inför. Åhörarna kan vänta sig något som snarare är ett filosofiskt dokument än en konkret agenda, har Sean Spicer sagt.

Efter ceremonin – Lunch

Nu har klockan slagit tidig eftermiddag i Washington DC. I rotundan på Kapitolium kommer president Donald Trump och vicepresident Mike Pence äras med en lunch och musikframträdanden. På gästlistan står både vänner och statsöverhuvuden.

Efter lunch – Paraden

Utanför Kapitolium möter den nya presidenten Trump upp trupper från olika amerikanska förband. Presidenten och representanterna från militären går tillsammans i parad upp för Pennsylvania avenue. För Trumps del avslutas paraden på nummer 1600, hans nya hem: Vita huset.

Från 01.00 och framåt – Installationsbalerna

Vid sjutiden på kvällen, lokal tid, börjar det stora kalaset. Eller snarare kalasen – President Trump väntas dyka upp och dansa på tre stora baler som ordnas för honom i USA:s huvudstad.

Lördag 16.00 – Gudstjänst och protestmarsch

För president Donald Trump börjar den första morgonen på ämbetet med en gudstjänst. Han och vicepresident Pence inleder mandatperioden med bön och reflektion i Washington National Cathedral.

Samtidigt börjar vad som tros bli veckans största protestaktion utanför Kapitolium. The Women’s March on Washington ska sedan gå i manifestation från platsen vid 19.15, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM