Stockholm

Automatvapen hittat på fritidsgård i Tensta

Av: 

Erik Melin

Joakim Magnå

NYHETER

En kulsprutepistol av typen MP5 har hittats på fritidsgården Blå huset i Tensta i Stockholm.

Vapen och ammunition ska ha varit gömt i en matta, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kulturskolan i samma lokaler har stoppat verksamheten.

– Detta är jätteallvarligt, säger Anders Elers Ivarsson, chef på Kulturskolan.

Fyndet gjordes i måndags.

– Någon hade ringt om att man hittat något som har påmint om ett vapen. Det har patrullen sedan hämtat upp, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Blå huset är en mötesplats och fritidsgård för ungdomar, och drivs av stadsdelsförvaltningen Spånga-Tensta. Verksamheten samarbetar med Kulturskolan, som anordnar aktiviteter för barn och ungdomar från 6 till 22 år runt om i Stockholm.

– Nu har vi en incident i går där man har hittat ett automatvapen i lokalerna. Det innebär att det är en otrygg miljö. Självklart är det här jätteallvarligt, säger Anders Elers Ivarsson på Kulturskolan.

Inlindat i matta

Vapnet, som påträffades i fritidsgårdens del av byggnaden, är en kulsprutepistol av typen MP5, enligt uppgifter till Aftonbladet. MP5 kan i vissa utföranden skjuta automateld. Kpisten ska ha legat i en väska tillsammans med ammunition – allting inlindat i en matta, enligt Aftonbladets uppgifter.

Huvudskyddsombudet på Kulturskolan har stoppat verksamheten med anledning av fyndet.

– Det är en otrygg miljö i Blå huset, och vi har länge kämpat för att erbjuda en trygg miljö för våra deltagare. Och vi kommer nu att jobba ännu mer intensivt för att se till att det inte blir ett tillhåll för personer som inte ska vara i huset, säger Anders Elers Ivarsson.

– Skyddsombudet har nu bedömt att detta inte är en säker plats. Förbudet gäller Kulturskolan, hur fritidsgården gör vet jag inte.

Inget uttalat hot

Enligt Anders Elers Ivarsson kommer man att träffa säkerhetsansvariga på kulturförvaltningen och stadsdelen för att diskutera åtgärder.

– Exakt vilka åtgärder det blir kan jag inte säga just nu. Men det är oerhört viktigt att vi kan erbjuda en trygg miljö för de barn och föräldrar som kommer på kvällar och eftermiddagar.

Han betonar samtidigt att det inte finns något uttalat hot mot Blå huset.

– Men fyndet är allvarligt.

Aftonbladet har sökt ansvariga för fritidsgården. De chefer som har svarat har hänvisat vidare till stadsdelsdirektören som inte gått att nå.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholm

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Tensta