Räkna med tidiga bisvärmar

Av: TT

Publicerad:
Svärmande bin är harmlösa för omgivningen. Det är bara intresserade av att skydda sin drottning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Svärmande bin är harmlösa för omgivningen. Det är bara intresserade av att skydda sin drottning. Arkivbild.

NYHETER

Den massiva, tidiga blomningen i naturen gör att vi kan förvänta oss tidigare bisvärmning än vanligt.

Men den som stöter på en bisvärm behöver inte bli orolig.

– Nej, det finns absolut ingen risk. De är bara intresserade av att skydda sin drottning. De är väldigt lugna och hanterbara när de sitter i en sådan här svärm, säger universitetslektor Eva Forsgren på Sveriges lantbruksuniversitet.

Bin svärmar om det blir för trångt i kupan.

– Vi ser ju runtomkring oss att det har exploderat med blomningen. Det finns mycket pollen och nektar att hämta in och drottningen producerar också mycket nya bin, så samhället växer.

Letar boplats

Till slut tar den gamla drottningen med sig ungefär hälften av bina för att leta efter en ny boplats. Svärmen slår sig oftast ner i ett träd eller en buske och skickar sedan ut spanare, som har i uppdrag att hitta ett bra ställe att flytta in i, till exempel håligheter i träd. Det bisamhälle som är kvar matar upp nya ungdrottningar, som sedan får slåss om vem som ska bli den nya drottningen.

– Det är så som bina förökar sig på samhällsnivå, säger Eva Forsgren.

Men biodlare kan förhindra svärmning genom att själva dela samhället när det börjar bli för stort, under kontrollerade former.

– Har bina plats och man har vidtagit åtgärder mot svärmning, då svärmar de inte. Men om man inte hänger med som biodlare, då kan det bli en massa svärmar, säger Lasse Hellander, styrelseledamot i Biodlarna, som har 275 lokalföreningar runtom i landet.

Kontakta svärmjour

Om en bisvärm landar i din närhet är bästa tipset att kontakta Biodlarnas svärmjour, tipsar han. Svärmen kommer troligen från en biodlare i närheten, som i så fall kan komma och hämta den.

Om bisvärmen har hunnit slå sig ner permanent, exempelvis i en husvägg, är det inte lika lätt att hämta den och ibland slutar det med att husägaren får ta hjälp av ett saneringsföretag.

– Då är de svåra att få ut. Då gäller det att få tag i drottningen och ta ut henne, men det är inte alltid så lätt, säger Lasse Hellander.

Publicerad: