Nyheter

Nämndemän misstänks för ersättningsfusk

Av: 

TT

En nämndeman i Södertörns tingsrätt misstänks för att ha lurat till sig miljonbelopp i ersättning. Han har nu blivit polisanmäld av sin chef. Arkivbild.
En nämndeman i Södertörns tingsrätt misstänks för att ha lurat till sig miljonbelopp i ersättning. Han har nu blivit polisanmäld av sin chef. Arkivbild.

NYHETER

40 procent av de nämndemän som har fått över 2 000 kronor i ersättning har begärt mer än vad de har haft i inkomst en genomsnittlig arbetsdag. Det visar en granskning som TV4:s Kalla fakta har gjort.

Granskningen handlar om den ersättning som nämndemän har fått ut mellan 2011 och 2016 genom att begära uppgifter om 160 000 utbetalningar från Domstolsverket. 273 nämndemän har begärt och fått mer än 2 000 kronor i ersättning för förlorad inkomst.

Nämndemän som kan bevisa att de har förlorat inkomst för varje enskild dag i rätten har rätt till ersättning. Men enligt granskningen har 109 av de 273 nämndemännen, det vill säga 40 procent, fått mer i ersättning för förlorad arbetsinkomst för en dag som nämndeman än vad de har haft i inkomst en genomsnittlig arbetsdag.

– Vi har inte gjort dom kontroller som bör göras. Det kan absolut innebära att det kan finnas fler nämndemän som fått fel ersättning, säger Stefan Olsson, lagman vid Ystads tingsrätt till TV4.

En nämndeman i Södertörns tingsrätt har efter granskningen blivit polisanmäld av sin chef. Han är misstänkt för att med hjälp av falska intyg om löneavdrag från sitt eget bolag ha fått miljonbelopp i ersättning. Tingsrätten kräver nu att mannen ger tillbaka pengarna. En förundersökning har inletts av särskilda åklagarkammaren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: