Vita huset-källa: Brutna löften bakom Trumps besked

avHans Österman, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här genomför Nordkorea de utlovade sprängningarna på sin kärnvapenanläggning.

Timmar innan bilderna släpptes hade Donald Trump ställt in det historiska mötet.

Källor inom Vita huset skyller på brustna löften från Kim Jong-un – och sent i natt öppnade Nordkorea för att mötet trots allt kan bli av.

Donald Trump kallade in sin nationella säkerhetsrådgivare John Bolton på torsdagen. Presidenten ska då ord för ord ha dikterat det brev som släppes av Vita huset – och som satte stopp för det planerade mötet mellan Trump och Kim Jong-un.

”Du pratar om er kärnvapenkapacitet, men våra är så massiva och kraftfulla att jag ber till Gud att de aldrig behöver användas”, skriver Trump.

Samtidigt som han ställde in vad som hade blivit ett historiskt möte öppnade han för förbättrade relationer i framtiden.

1 av 3 | Foto: KCNA / REUTERS
Nordkoreas ledare inspekterar en ny järnväg i ett odaterat foto från statlig Nordkoreansk media.

”Tveka inte att ringa mig eller skriva om du ändrar dig gällande det här viktiga mötet. Världen, och Nordkorea, has förlorat en stor möjlighet till fred och välgång. Den förlorade möjligheten är sannerligen ett sorgligt ögonblick i historien”.

Bara timmar innan beskedet från Donald Trump hade Nordkorea inför en samlad presskår genomfört utlovade sprängningar på sin största testanläggning i landet kärnvapenprogram, Punggye-ri.

Sent på torsdagen, svensk tid, släpptes bilderna från demoleringen av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

”Nordkorea bröt löftet”

Och just sprängningarna ska ha varit en bidragande orsak till Trumps beslut att ställa in det unika mötet med Kim Jong-un, skriver AP. Källor i Vita huset uppger för nyhetsbyrån att även om internationella medier var på plats så bröt den nordkoreanska regimen sitt löfte att låta amerikanska experter vara med.

Vita huset-källan uppger att det därför inte finns någon möjlighet för USA att bekräfta att kärnvapentunnlarna verkligen förstörts, skriver AP.

Nordkorea ska även ha brutit mot andra löften, enligt AP:s källa.

Kim Jong-uns regim ska bland annat inte ha svarat på meddelanden i planeringsarbetet inför mötet i Singapore och helt enkelt inte kommit till ett avtalat möte med en amerikansk delegation, skriver AP.

Den republikanske senatorn Cory Gardner träffade under torsdagen John Bolton efter att Trumps brev blev offentligt. Den senare ska enligt Gardner ha sagt att nordkoreanerna slutat svara i telefon.

John Bolton ska också ha sagt att Kim Jong-uns regim inte tagit förhandlingarna kring nedmontering av deras kärnvapenprogram på allvar, enligt AP.

Nya bilder på Kim Jong-un

I väntan på en officiell reaktion från Kim Jong-un angående det inställda mötet meddelade USA att de står redo att försvara sig mot ”alla aggressioner”. Under många timmar var de enda beskeden från Nordkorea bilderna på sprängningen.

Och nya bilder på landets ledare.

Bilderna visar hur Kim Jong-un inspekterar en enkelspårig järnvägslinje mellan Koam och Dapchon som uppges vara färdigställd. När fotografierna på den sommarklädde diktatorn är tagna är dock okänt.

Natten mot fredag, svensk tid, kom till sist ett uttalande från Nordkorea angående Trumps brev. Via nyhetsbyrån KCNA uppgav förste vice utrikesminister Kim Kye-Gwan att Trumps beslut inte ”är i linje med omvärldens önskemål”.

”Det abrupta tillkännagivandet att mötet ställs in kom oväntat för oss och vi kan inte göra annat än att se det som extremt beklagligt”, sa Kye-Gwan i uttalandet enligt The Independent.

Enligt uttalandet ska Kim Jong-un också ha ”gjort sitt yttersta” för att mötet skulle bli av. Och precis som Donald Trump öppnade det slutna landet för en ljusare framtid.

Nordkorea ska enligt uttalandet var öppet för fortsatt dialog med USA – och lämnar en öppning för att toppmötet trots allt kan bli av.

”Vi återupprepar för USA att vi är beredda att sitta ner ansikte mot ansikte när som helst och under vilka former som helst för att lösa problemet”.

I uttalandet kallar Kims minister relationerna mellan Nordkorea och USA för ”skamliga” och säger att de visar hur viktigt ett toppmöte hade varit.

”Vårt mål och vår vilja att göra allt för fred och stabilitet på koreanska halvön och för mänskligheten förblir intakta och vi är redo att ge USA tid och möjlighet, alltid med ett stort och öppet sinne”, heter det i uttalandet enligt CNN.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM