Alliansen skjuter till 180 miljoner - S kräver breddat uppdrag

Publicerad:

NYHETER

Aftonbladet har rapporterat kring hur Nya Karolinskas intensivakut ekar tomt. Nu skjuter styrande alliansen till 180 miljoner till akutsjukhusen men Socialdemokraterna kräver också att man breddar uppdraget för Nya Karolinskas intensivakut.

– Pengarna skjuts till som ett extra smörjmedel, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

I fredags kunde Aftonbladet rapportera om Nya Karolinskas intensivakut som ekar tom på grund av det nya uppdraget att ta emot färre men mer kritiskt sjuka patienter.

Under onsdagen skickade den styrande alliansen ut ett pressmeddelande där man presenterar fem åtgärder för att ytterligare korta vårdköerna. Bland annat skjuter landstinget i Stockholms län till 180 miljoner till akutvården inför sommaren.

– Akutsjukhusen kommer själva att få fatta beslut om var pengarna behövs som mest. Fler beslut ska fattas av medarbetarna i sjukvården och färre av politiker, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Bland satsningarna finns också 30 miljoner till digital vård som ska påskynda genomförandet av den digitala vårdgarantin, så att fler medarbetare har möjlighet att hålla kontakt med patienter via moderna och effektiva e-tjänster.

Foto: Tomas Oneborg/TT NYHETSBYRÅN

Ligger sparkrav på akutsjukhusen

I år måste Danderyds sjukhus spara 150 miljoner, Södersjukhuset 175 miljoner och Södertälje sjukhus 40 miljoner för att få balans i ekonomin. Sammanlagt 365 miljoner som ska sparas trots att de också ska ta emot fler och fler akutpatienter i takt med att Nya Karolinska intensivakut öppnade första maj.

– Sjukvården i SLL förändras nu och ser att allt mer sjukvård flyttar ut från sjukhusen till öppenvård och då följer resurserna med, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Pengar som skjuts till nu är för att vi vill ge möjlighet till akutmottagningar som är mitt i en omställning och sommaren som står för dörren kunna vidta extra åtgärder om det skulle behövas, som ett extra smörjmedel.

Kritisk opposition kräver bredare uppdrag

180 miljoner anser Socialdemokraterna är för lite för akutsjukhusen ska klara av sitt uppdrag.

– Akutsjukhusen behöver bättre förutsättningar för att klara sitt uppdrag och behöver mer pengar än vad alliansen ger. En mager kompensation snarare än förstärkning, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

Tidigare har Erika Ullberg (S) gett tydliga signaler på att Nya Karolinskas intensivakut måste bredda uppdraget. Under tisdagen la också Socialdemokraterna en skrivelse till landstingsstyrelsen med ett förslag om att bredda uppdraget för Karolinskas intensivakut, så att fler patienter kan tas emot och lätta på de andra akuternas börda.

”Samtidigt som väntetiderna på länets akutmottagningar ökar så står intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset Solna i princip tom. Kompetent vårdpersonal som borde använda sin arbetstid till att rädda liv sitter och rullar tummarna. Hur det gynnar någon att toppkirurger inte får praktisera så mycket som möjligt har vi svårt att se. ”, skriver Socialdemokraterna.

– Vi har inte fått någon respons på skrivelsen. Det ser ut att bli en svår sommar och alliansen har ett ansvar. Därför kan det inte vänta och intensivakuten måste få ett bredare uppdrag.

”Binda ris åt egen rygg”

Tidigare har moderaten Marie Ljungberg Schött sagt att Att förändra uppdraget för Nya Karolinskas intensivakut inte är aktuellt och att man tror på det smala uppdraget.

Anna Starbrink (L) säger att det inte finns någon prestige i att förändra men menar att det är för tidigt och att det vore olyckligt inför intensivakutens kommande flytt att förändra uppdraget.

– Att ändra inriktning och ge ett bredare uppdrag är att binda ris åt egen rygg för att till hösten ska akuten flytta in i den nya byggnaden som är anpassad för en intensivakut.

Publicerad:

LÄS VIDARE