Restaurangägaren Sarahs briljanta svar – på rasistiska påhoppet

avMalin Wigen

NYHETER

När Sarah Coulibaly såg meddelandet från en som ville boka bord på hennes restaurang kunde hon inte tro sina ögon.

– Jag är mest ledsen. Vad har jag gjort för att han ska gå på mig så här? säger hon.

Sarah Coulibaly och hennes man driver restaurangen Babemba i Göteborg sedan 2015 där de serverar västafrikansk mat. Det är inte helt lätt när de då och då får utstå rasistiska kommentarer – men det var när de nyligen fick en bokning som det blev för mycket för Sarah.

En person hade hört av sig för att boka bord för åtta personer, något som till en början gjorde henne glad. Men det hon fick läsa i meddelandet från bokaren gjorde henne illa till mods.

– De skrev att de var allergiska mot svarta människor. Jag trodde först att det var någon som skämtade. Så jag ringde upp men personen la på telefonen.

Istället messade Sarah personen ifråga och gav svar på tal.

Hej! Jag såg bokningen för den 11/5 och att ni är allergiska mig svarta människor. Kocken är svart men hon tillagar inte svarta människors kött så det är lugnt”.

Men hon fick inget svar tillbaka. Trots att hon fått höra ett och annat förr kändes detta extra mycket.

– Jag har aldrig varit med om att någon skrivit så förr. Jag grät bara, säger hon och fortsätter:

– Jag är mest ledsen. Vad har jag gjort för att han ska gå på mig så här?

1 av 2 | Foto: Privat
Sarah gav svar på tal när hon läste det rasistiska påhoppet.

Hennes man ville polisanmäla händelsen men hon tycker att det känns lönlöst.

– Det är bortkastad tid, vad ska de göra?

Hon la ut meddelandet och hennes svar på restaurangens Facebooksida där folk både förfasas över det rasistiska påhoppet men också hyllar och stöttar Sarah för hur hon bemötte det. ”Det vad det jävligaste jag läst på länge ...det hade jag anmält...vad så satans elakt så fult gjort...vad är det för hemska personer”, skriver en person och ”Bedrövligt. Tycker det är fantastiskt att det finns en mångfald bland restauranger. Ni har jättegod mat”, skriver en annan.

– Jag hoppas att personen kommer att se inlägget och tänka om lite grann och över sitt agerande, säger hon och fortsätter:

– Jag vill tacka alla som är på vår sida, som gillar maten och som vill att vi ska vara kvar. Det är svårt men vi kämpar.