Grannar i chock efter att familj skjutits ihjäl i Australien

avJosefin Silverberg

NYHETER

Sju personer i samma familj har dödats i den värsta skjutningen i Australien på 22 år.

Polisens hypotes är att en familjemedlem skjutit ihjäl sina släktingar och sedan tagit sitt eget liv.

– De var väldigt goda grannar. Det här är så chockerande att man inte tror det är sant, säger grannen Felicity Hays till West Australian.

Grannen Meg Janes trodde först att skottlossningen kom från någon som sköt mot kängurur.

– Det var inte förrän jag såg polisen som jag tänkte: ’men vänta nu’. Det var flera enskilda skott, med lång tid mellan, säger hon till tidningen West Australian.

Under fredagen hittades sju personer ihjälskjutna på en jordbruksfastighet i utkanten av Osmington, nära Margaret River i sydvästra Australien, en region med många vingårdar.

Masskjutningen är den värsta i Australien sedan 1996 skriver AFP. Då sköts 35 personer ihjäl av en ensam gärningsman i Porth Arthur i Tasmanien.

– Bara ett av offren hittades utomhus. En vuxen kvinna hittades i huvudbyggnaden och fem i ett vad som verkar vara ett ombyggt skjul, säger poliskommissarien Chris Dawson till West Australian.

1 av 4 | Foto: Privat
Katrina Miles med sina barn.

Ingen utomstående inblandad

Polisens hypotes är att en familjemedlem skjutit ihjäl sina släktingar och sedan tagit sitt eget liv.

– Jag vill betona att polisen inte tror att någon utomstående är inblandad i de här brotten. Vi letar inte efter någon misstänkt, säger Dawson.

Gården beskrivs som idyllisk, med kejsarträd och utsikt över en damm och en väderkvarn.

Där bodde tre generationer av australiensare, Peter och och Cynda Miles, 61 och 58. Deras dotter Katrina, 35 och hennes fyra barn, dottern Taye, 13, sönerna Rylan, 11, Arye, 10, och Kadyn, 8. Barnens mamma hade separerat från pappan, som inte misstänks av polisen.

I ett inlägg på Facebook från januari berättar barnens mormor Cynda om livet på gården:

”Här kommer vi att odla så mycket av vår mat som vi kan, sitta på verandan och titta på fåglarna, se våra barnbarn involvera sig i djuren och allt annat som händer här varje dag. Det är härifrån som Peter kommer styra farmen, underhålls- och reparationsarbetet”.

”Underbara, sociala personer”

Grannar berättar för West Australian om en kärleksfull och speciell familj. Barnen hade autism och fick hemundervisning.

– De var underbara, sociala personer – väldigt intresserade av hållbart jordbruk. Mamman brukade baka scones till oss. Jag älskade dem innerligt, de var väldigt goda grannar. Det är så chockerande att man inte tror det är sant – jag mår illa av det här, säger Felicity Hays till West Australian.

– Det här skickar chockvågor genom hela samhället, vi är alla sammanlänkade till varandra på något sätt, varenda familj, säger Pamela Townshend, guvernör i Augusta-Margaret River, till Fairfax Media.

Vapen registrerade på morfadern

Det är för tidigt att säga vem i familjen som avlossade skotten uppger polisen. Att genomföra den tekniska undersökningen av platsen kommer ta flera dagar till.

Larmet om skottlossningen kom från en man på gården, om det var morfadern vill polisen inte säga men uppger att samtliga vapen som hittades på brottsplatsen är registrerade på morfadern.

I ett uttalande ber släktingar till familjen allmänheten att avstå från spekulationer kring vad som hänt.

” Vi tackar samhället för stödet och ber om att få sörja i fred”.

Dagens tre rubriker 12 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Australien

Brott