Nyheter

Oväntat få bilar fick körförbud

Av: 

TT

Bilbesiktningsreglerna ändrades den 20 maj. Arkivbild.
Bilbesiktningsreglerna ändrades den 20 maj. Arkivbild.

NYHETER

Transportstyrelsens oro var stor över att tiotusentals bilar skulle få körförbud i och med de nya besiktningsreglerna i maj. Men färska siffror vittnar om att det inte blev fler än en vanlig månad utan regelförändringar.

Däremot har nära åtta av tio av landets A-traktorer fått körförbud efter att ha missat nya regler.

Sedan den 20 maj är det inte längre registreringsnumrets sista siffra som styr när det är dags för besiktning av bilen. I stället ska det ställas i relation till när den senaste kontrollen gjordes.

Inför förändringen varnade Transportstyrelsen för att många bilägare skulle riskera att missa sitt nya datum som tidigarelades för nästan 300 000 stycken.

Men enligt nya siffror från myndigheten gick det långt bättre än befarat. Av 49 932 bilar som belades med körförbud efter den 20 maj var 45 procent avställda och nio procent avregistrerade.

"Det innebär att cirka 23 000 fordon som berörts av de nya reglerna och som är i trafik fått körförbud. Det är inte högre än någon annan månad under året", skriver Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Däremot har majoriteten av landets A-traktorer belagts med körförbud sedan bara 3 570 har besiktigats och godkänts av 15 783. Att så många missade besiktningen tror Transportstyrelsen är en indikation på att traktorerna är i dåligt skick.

Det nya kravet på A-traktorerna är en anpassning till EU-lagstiftningen för att öka trafiksäkerheten.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: