Moderatledare vill se fler häktade

Av: Pär Karlsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Moderaterna presenterar ett tolvpunktsprogram mot gängkriminalitet.

Ett förslag är obligatorisk häktning för fler brott än i dag.

– Gängkriminaliteten är nog Sveriges just nu allvarligaste kriminalitetsform, säger Ulf Kristersson (M).

I tolvpunktsprogrammet finns både nya och gamla förslag. Ett av de nya är att gränsen för när häktning ska vara obligatorisk sänks. I dag är häktning obligatorisk vid brott med minimistraff två år. M vill sänka den gränsen till ett år. Därmed omfattas även brott som till exempel grov misshandel, rån och utpressning, enligt M.

Ett annat förslag är att ge polisen bättre verktyg att utreda brott. Moderaterna vill att hemlig kameraövervakning och hemlig teleavlyssning ska kunna användas vid brott med minimistraff på ett år. I dag går gränsen vid två år.

Dessutom föreslår M att polisen ska få använda sig av hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning, vid brott med minimistraff på två år. I dag är gränsen fyra år.

Ulf Kristersson motiverade programmet i en intervju för Aftonbladet:

– Gängkriminaliteten är nog Sveriges just nu allvarligaste kriminalitetsform. Den växer, vi har skjutningar varje dag och gängen tar över delar av samhällen. Vi pratar om väldigt få personer som begår väldigt stor skada, säger han.

Hur har det blivit så här?

– Det är en bra fråga, Jag tror att vi inte brutit det i tid även om vi sett tendensen under väldigt lång tid. Vi har inte haft verktyg hos polisen att stoppa detta. Det finns väldigt mycket pengar i det här, framför allt narkotikapengar, vilket gör det till en attraktiv livsstil, inte minst för ungdomar som inte ser annan bättre framtid. För varje generation som inte går ut skolan med betyg för att komma in på gymnasiet och som aldrig får något jobb, så är et här ett alternativ som står nära till hands. 

”Tar helhetsgrepp”

Nu menar M-ledaren att partiet tar ett helhetsgrepp.

– Vi både angriper de gängkriminella så att de sitter i fängelse under mycket längre tid och angriper också roten till detta. Vi hjälper människor att komma ur kriminaliteten. Man måste göra båda sakerna samtidigt och de står inte emot varandra.

Han säger samtidigt att det kommer att ta tid att vända utvecklingen.

– Jag tror vi pratar om åtskilliga år framåt. Det här inget man gör på kort tid.

Kristersson presenterade förslagen tillsammans partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i Fittja utanför Stockholm.

Publicerad: