Studenter hånar #metoo på flakbanderoll

Elever i en studentklass på Upplands Bro-gymnasiet tillverkade en banderoll till sitt studentflak.

”#METOO För kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”, står det på skynket.

– Det här är ingenting som vi på skolan står bakom, säger rektor Christian Eklöv Hagman och tillägger att man tog bort banderollen så fort man fick syn på den.

Den femte juni tar eleverna på Upplands Bro-gymnasiet utanför Stockholm studenten. Inför firandet håller man på att designa sina studentflak.

En grupp elever tillverkade en banderoll som de satte upp på sitt flak. På banderollen står det skrivet:

”#METOO För kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”.

Satt uppe en period

Christian Eklöv Hagman, rektor på gymnasiet, är mycket besviken på sina elever.

– Jag håller just nu på att skriva en text med anledning av detta. Vad vi vidtagit för åtgärder och hur vi ser på detta, säger han och tillägger:

– Det här är så långt ifrån den värdegrund vi står för som man kan komma.

Christian Eklöv Hagman berättar att ansvariga lärare för den aktuella klassen slog larm när man såg banderollen.

– Så fort personal på plats fick syn på detta så såg man till att den togs ner och hade ett allvarssamtal med den här gruppen, men tyvärr så fanns den ju där under en period, säger han.

Många har hört av sig

Många bekymrade personer, som sett banderollen, har hört av sig till skolan, säger Christian Eklöv Hagman och tillägger att han tycker det är positivt att så många reagerat.

– Liksom dem står vi för lika rätt och lika värde för alla och tar avstånd från förtryck och sexism i alla dess former, säger han.

På sociala medier har bilden delats flitigt. Många användare är mycket kritiska. ”Riktigt jävla illa”, skriver en person som också taggat skolan i sitt inlägg.

Rektor Christian Eklöv Hagman har nu inlett en undersökning hur detta kunde hända och skrivit en text som publicerats på skolans hemsida. Där framgår det att eleverna bakom banderollen kommer få ”skriftliga varningar”.

– Det har framgått med största tydlighet till de här eleverna att det här inte är okej, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE