Trumprådgivare: ”Trudeau högg oss i ryggen”

avOskar Forsberg

Den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau ”högg oss i ryggen”.

Det säger Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow till CNN.

– Han (Trudeau) gjorde hela G7 en stor otjänst, sa han vidare.

Ungefär samtidigt som Donald Trump landade i Singapore medverkade hans ekonomiske rådgivare Larry Kudlow i programmet ”State of the union” på tv-kanalen CNN.

1 av 3 | Foto: LARS HAGBERG / AFP
Donald Trump med sin rådgivare Larry Kudlow (mitten) under G7 mötet.

Ordkrig mot Kanada

Kudlow hävdade att USA hade kompromissat och ställt upp på kommunikén som lämnades efter G7-mötet, men riktade skarp kritik mot Justin Trudeau och den kanadensiske premiärministerns uttalanden på en presskonferens som hölls efter mötet.

– Vi genomförde mötet. Vi kom överens om kommunikén, sa han och fortsatte:

– Vi ska inte låta oss hunsas av den här snubben Trudeau från Kanada.

Trudeau uppgav på sin presskonferens att Trumps hänvisning till säkerhetsfrågor rörande införandet av nya skatter var ”en förolämpning” mot kanadensiska krigsveteraner som deltagit i krig tillsammans med amerikaner.

Även kritik från Tyskland

Kudlow skrädde inte orden och sa att Trudeau, som han kallade ”amatörmässig”, borde be om ursäkt. Han sa även att det var en ytterst olämplig tidpunkt av den kanadensiske premiärministern att uttala sig kritiskt, nu när Trump ska träffa Kim Jong-Un.

– Han får inte framstå som svag inför det mötet, sa Kudlow på CNN.

Men Justin Trudeau var inte ensam i sin kritik mot Trump.

Den tyske utrikesministern Heiko Maas skrev på Twitter att USA:s president "delvis förstörde Washingtons förtroendefulla relation med Europa, genom att dra sig ur det gemensamma slutdokumentet efter mötet".

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kortfattat svar

Efter Trumps arga tweets om Trudeau kom ett kort svar från det kanadensiska regeringskansliet.

”Vi fokuserar på allting vi åstadkom på G7-mötet. Premiärministern sa ingenting, varken offentligt eller i privata samtal med presidenten, som han inte sagt förut”, skrev man i sitt svar.

Senare under söndagen slöt såväl Emmanuel Macron som Angela Merkel upp på Trudeaus sida i ordkriget. Även Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, uttalade sitt stöd för Kanadas premiärminister.

ARTIKELN HANDLAR OM

G7