Ingen förundersökning om röstfusk i Alby

avTT

Foto: Jessica Gow/ TT
Åklagaren har beslutat att inte inleda någon förundersökning efter uppgifterna om att en företrädare för Miljöpartiet erbjudit röster i utbyte mot bygglov för en moské i Botkyrka kommun. Arkivbild.

Åklagaren misstänker inget brott efter uppgifterna om att en företrädare för Miljöpartiet erbjudit röster i utbyte mot bygglov för en moské i Botkyrka kommun.

– Sammanslutningars påtryckningar på politiker kan se ut så här utan att det är straffbart, säger chefsåklagare Alf Johansson till TT.

Moderaterna i kommunen bjöds i somras in till ett möte i moskén i Alby. Detta på initiativ av MP:s gruppledare Ali Khalil.

Enligt det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren ska M en bit in i mötet ha lockats med runt 3 000 röster i kommunvalet från församlingsmedlemmar i utbyte mot att säga ja till ett bygglov för en ny moské. Moderaterna tackade nej.

Allting avslöjades i SVT:s "Uppdrag granskning". Ali Khalil, som inte själv deltog på mötet, har sedan dess sparkats från sina politiska uppdrag.

Nu har åklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption beslutat att inte inleda någon förundersökning. Han har även lagt ned de två utredningar som polisen inlett i samma ärende.

– Jag kan bara utgå från det som framkom i "Uppdrag granskning". Och att uppmana medlemmarna i en förening, oavsett vilken förening det handlar om, att rösta på ett visst sätt är inte straffbart, säger han och tillägger:

– Det är skillnad om man tar fram piskan och tvingar sina medlemmar att rösta på ett visst sätt. Det är något annat.

Samtliga tre polisanmälningar som gjorts har rubricerats som otillbörligt verkande vid röstning.