Attentat mot kandidat beskrivs som politiskt

avTT

1 av 2 | Foto: Raysa Leite/AP/TT
Presidentkandidaten Jair Bolsonaro ögonblicket efter det att han knivhuggits vid ett valmöte i Juiz de Fora.

En månad före presidentvalet i Brasilien vårdas den ledande kandidaten på sjukhus för en allvarlig knivskada. Attacken som skedde på öppen gata tycks ha politiskt motiv och skakar om landet.

Under ett valmöte på torsdagen klev plötsligt en man fram i hopen runt presidentkandidaten Jair Bolsonaro, som brukar placeras långt ut på högerkanten, och knivskar honom djupt i buken. Efter en två timmar lång operation meddelade sjukhuset att Bolsonaros tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Händelsen är ytterligare ett märkligt inslag i en valrörelse där landets mest populära politiker, förre presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva, försöker delta från fängelset.

Upprörda politiker från alla politiska läger tar avstånd från dådet.

"Politiska skäl"

Enligt polisen har den utpekade attentatsmannen, som identifierats som Adélio Bispo de Oliveira, sagt i förhör att han agerade på uppdrag av Gud. Hans mentala hälsa nu ska undersökas.

Mannens advokat ger däremot en delvis annan bild. Bispo de Oliveira ska tidigare ha varit medlem i ett mindre parti på vänsterkanten, PSOL.

– Han agerade av religiösa och politiska skäl och även på grund av de fördomar som Bolsonaro visat varje gång han talar om ras, religion och kvinnor, säger advokaten Pedro Augusto Lima Possa.

"Brasiliens Trump"

Bolsonaro har kallats Brasiliens Trump och kritiserats för utfall som beskrivs som fientliga mot homosexuella, kvinnor och svarta. Han är abortmotståndare, säger sig vilja gå hårt åt kriminalitet, och vill ha friare vapenlagar.

Enligt den senaste opinionsmätningen leder Bolsanaro stort med 22 procents stöd mot 12 procent för Marina Silva, brasilianska miljöpartiets kandidat, och Ciro Gomes för center-vänsterpartiet PDT. Lula da Silva, som efter domstolsbeslut inte får delta i valet, fanns inte med i mätningen.

Valets första omgång äger rum den 7 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM