Klart: EU-länderna får sänka digitalmomsen

Av: Helena Trus

Publicerad:
1 av 3 | Foto: NAINA HELEN W. JÅMA
Nu blir det fritt fram för EU:s medlemsländer att sänka momssatsen för digitala tidningar, tidskrifter och böcker.

EU:s finansministrar är överens – nu sänks digitalmomsen för medlemsländerna.

Men det röriga politiska läget i Sverige gör att sänkningen dröjer.

– Beskedet är extremt viktigt för journalistiken och demokratin, säger Karin Pettersson, director of public policy i Schibsted.

Efter långa förhandlingar har EU:s 28 finansministrar enats. Medlemsländerna ska kunna sänka momsen på digitala tidningar och böcker.

– Vi har äntligen lyckats. Det här är en svensk seger som vi kämpat hårt för och haft ett starkt stöd från riksdagen, säger finansministern Magdalena Andersson till DN.

Den svenska regeringen och flera andra medlemsländer har länge varit drivande i frågan i EU. I dagsläget beläggs en text som publiceras digitalt med 25 procent moms i Sverige medan samma text i pappersform beläggs med 6 procent. Nu ska e-böcker och digitala tidningar få samma moms som motsvarigheterna i pappersform.

Viktigt för demokratin

I våras gick 28 publicister ut och krävde att regeringen sänker momsnivån. ”Regeringen behöver ta tag i frågan om samma moms för tryckta respektive digitala produkter omgående, skriver publicisterna i debattinlägget. Risken är annars att antalet redaktioner blir färre, att de vita fläckarna på mediekartan blir fler samt att demokratin försvagas”, skrev de då.

Även Schibsted har varit aktiva i att driva denna fråga. Karin Pettersson, director of public policy i Schibsted, menar att beslutet är viktig för journalistiken och demokratin.

– Detta är viktigt för Schibsted, men kanske ännu viktigare för mindre aktörer som har en ännu tuffare situation. Vi har en situation i Sverige där en slags journalistikens vita fläckar sprider ut sig, områden där det inte finns någon lokal- eller regional journalistik som granskar och bevakar. Detta är farligt för demokratin. Det här beslutet gör situationen lite lättare, säger hon.

Politiska läget försvårar

I Sverige dröjer det dock innan en sänkning kan genomföras på grund av det politiska läget, eftersom vi just nu har en övergångsregering.

– Det finns en bred politisk enighet i den här frågan och därför hoppas jag att den – oavsett regering – kan genomföras redan i höstbudgeten, säger Karin Pettersson.

Publicerad: