Nyheter

Mellin: Bara ett mirakel kunde ha räddat henne

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Aftonbladets expert tror att jakten på ersättare blir svår

Mona Sahlin avgick i dag.

Det enda möjliga beslutet, enligt Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

– Jag tror att hon innerst inne hoppades att hon skulle ha stöd kvar. Men det hade hon inte, säger Lena Mellin.

Aftonbladets Lena Mellin.
Aftonbladets Lena Mellin.

En dämpad Mona Sahlin avgick under söndagen från posten som partiordförande för Socialdemokraterna.

Beslutet var det enda möjliga, enligt Aftonblades politiska expert Lena Mellin.

Hon tror nu att processen att hitta en efterträdare kommer att bli oerhört svår – och det är bråttom.

Varför avgick hon nu?

– Jag tror inte att hon hade något val. Det var bara att ett mirakel som kunde rädda henne från att avgå. Däremot kan man säga att det har varit en otroligt dramatisk utveckling de senaste dagarna, och det har gått väldigt mycket fortare än man kunde tro, säger Lena Mellin.

Det är bara två månader sedan valfiaskot. Borde hon avgått direkt?

– Det hade varit omöjligt för henne att avgå på valnatten. Man kan inte göra det två gånger på rad. Göran Persson gjorde det 2006, och det hade varit för mycket om hon gjort det nu.

– Jag tror att hon innerst inne hoppades att hon skulle ha stöd kvar. Hon trodde att det skulle räcka med att upplösa det rödgröna samarbetet, men det gjorde det inte.

Vad fällde avgörandet?

– Man vet inte vad Socialdemokraterna är längre. De har en konturlöshet att slåss mot som är monumental. Att upplösa det rödgröna samarbetet var rätt, men inte tillräckligt för att hitta tillbaka.

Var det rätt beslut från Sahlin?

– Ja, jag tror inte hon hade klarat det så mycket längre. Hon har ju uppenbarligen inte det stöd hon vill ha.

Nu måste de hitta en efterträdare. Hur kommer det arbetet gå?

– Det kommer att vara en jättesvår process som Socialdemokraterna går igenom nu. Det är inte lätt att skaka fram en ny partiordförande, då det inte finns någon självklar efterträdare. Det finns inte ens någon "näst självklar".

Vem blir det?

– Jag tror att de måste ta en som inte sitter i Sahlins omedelbara närhet. Personen måste vara obefläckad av både Göran Persson och Sahlin. Jag har tyvärr ingen bra idé, men de måste söka sig ut ur gänget som styrt S under de senaste åren.

– Det blir förmodligen någon som sitter i partistyrelsen, men det finns ju ett 40-tal att välja på. Det vore mycket svårare för en person om den varken suttit i regeringen eller partistyrelsen.

Valet är om fyra år. Hur ska de agera?

– De ska tänka att de har ganska bråttom och att de måste jobba förutsättningslöst. Man måste kasta gammalt överbord och börja om på en mycket ny kula.

Sahlin satt i rekordkorta fyra år. Vad säger du om hennes insats?

– Det har inte hänt sedan Hjalmar Brantings dagar, och är ju ett jättestort misslyckande för henne. Jag tror att hon tog valresultatet 2006 på stort allvar, men att hon inte lyckades få sitt parti att förstå det. De rödgröna låg över alliansen opinionsmässigt i nästan 3,5 år. Det ingöt inget krismedvetande inom socialdemokratin. Hon hade goda opinonssiffror emot sig.

– Hennes eget agerande när de först skulle bilda en allians med Miljöpartiet och sedan springa ifrån det efter några dagar gav inget stabilt intryck. Det förvärrade situationen då hon inte stod för något som hon uppenbarligen trodde på. Jag tror det hade gått bättre om hon hade stått fast vid det där.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: