Publicerad:
Uppdaterad:

Fortsatt kyla och snö

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Vinterns isgrepp håller i sig

Den kallaste temperaturen på 68 år uppmättes i helgen i Linköping.

Och i dag fortsätter vargavintern.

Hela Sverige får räkna med fortsatt kyla och snöfall.

I Linköping noterades under helgen den kallaste temperaturen, minus 28,9 grader, sedan 1942. Men allra kallast hade Storlien, där låg temperaturen under söndagsnatten på minus 32 grader.

Och i dag fortsätter vinterns isgrepp om Sverige.

– Det blir snö i hela Sverige, men det blir inte så kraftiga snöfall. Temperaturen stiger något, men det är fortfarande mycket kallt i hela Sverige, speciellt i fjällområdena, säger Roar Inge Hansen, meteorolog på Storm.

SMHI varnar

SMHI:s klass-1-varning för hårda vindar i Lapplandsfjällen med stark kyleffekt ligger kvar.

– Det kan även blåsa en del på andra håll, men det är ingen större risk för starka vindar, säger Roar Inge Hansen.

Vägverket varnar för besvärlig väglag med snö- och isbelagda vägbanor i nästan hela landet. Men några allvarliga olyckor har inte rapporterats under söndagsmorgonen.

Tågproblem

Nästa vecka ligger lågtrycket kvar över Sverige. Lätta snöfall kommer framför allt i södra Sverige. Svealand och Götaland får 1-10 minusgrader. Och Norrland norr 10-20 minusgrader.

SJ har haft stora problem med tågtrafiken på grund av snövädret sen i fredagsväll. Även under söndagen dras flera avgångar med förseningar, men enligt SJ beror det inte på vädret.

En urspårning utanför Göteborgs central väntas leda till bekymmer för tågtrafiken till och från staden under söndagen, uppger TT.

Det är ett bogseringsfordon med delar av ett X 2000-tåg som spårat ur och blockerar sex spår utanför Göteborgs central. Ekipaget måste nu lyftas bort med en kran.

– Det kommer att drabba i princip all trafik till och från Göteborgs central, än så länge vet vi inte hur stora problemen kommer att bli, säger Daniel Widlund, informatör vid Banverket.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN