Barack Obama stöder moské på Manhattan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s president: Muslimer har samma rätt att utöva sin religion som alla andra

Barack Obama stödjer förslaget om att en moské ska uppföras på Ground Zero på Manhattan i New York. Därmed går han emot 53 procent av stadens invånare.
Foto: ap
Barack Obama stödjer förslaget om att en moské ska uppföras på Ground Zero på Manhattan i New York. Därmed går han emot 53 procent av stadens invånare.

President Barack Obama uttalade på fredagen sitt stöd för bygget av en moské och ett muslimskt center nära platsen för terrorattackerna i New York 2001. Han tog därmed ställning i en infekterad fråga.

– Muslimer har samma rätt att utöva sin religion som alla andra i det här landet. Det inkluderar rätten att bygga en plats för tillbedjan och ett samlingscenter på Nedre Manhattan, i enlighet med lokala föreskrifter, sade presidenten vid en middag med muslimska gäster i Vita huset.

Starka reaktioner

Nyligen gav lokala myndigheter i New York grönt ljus för bygget av det muslimska centret Cordoba House två kvarter från Ground Zero, den plats där World Trade Centers tvillingtorn raserades vid terrorattackerna den 11 september 2001.

Planerna har väckt starka reaktioner bland många anhöriga till de runt 2 750 människor som dödades när terrorister från al-Qaida kraschade kapade passagerarplan in i skyskraporna. De har inlett en kampanj mot bygget, som de ser som en skymf mot offren. Konservativa politiker som den tidigare republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin och den republikanske kongresspolitikern Newt Gingrich har också krävt att planerna stoppas. Mark Williams, talesman för den konservativa Tea party-rörelsen har sagt att centret kommer att användas av "terrorister för att tillbe sin ap-gud".

Bestämde sig för att tala

Med en allt mer uppskruvad retorik så beslöt presidenten att göra sin röst hörd.

– Detta är Amerika och vårt engagemang för religionsfrihet måste stå orubbat, sade Obama till diplomater från muslimska länder och företrädare för muslimska grupper i USA.

Många anhängare

De hade bjudits till Iftar, en måltid för att bryta fastan som islam föreskriver under de ljusa timmarna i den heliga månaden ramadan.

Sedan han tillträdde presidentposten har Obama arbetat för att förbättra USA:s anseende i den muslimska världen.

Planerna på kulturcentret har också många anhängare, som tror att det kan bidra till att bygga broar mellan väst och den muslimska världen. Borgmästaren i New York Michael Bloomberg stöder planerna, liksom många religiösa samfund. Enligt en opinionsmätning tidigare i veckan så är 53 procent av invånarna i staden emot bygget.

TT

Publicerad: