Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Missnöjda – med Maud

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-17

Gamla C-toppar sågar partiledarens ja till slopat förbud mot nya kärnkraftsreaktorer

Maud Olofssons deal – nej tack.

Två tidigare Centerledare sågar nu efterträdarens kärnkraftsuppgörelse.

– Man har ju fortfarande inte löst avfallshanteringen och då ska man inte rulla vidare, säger Thorbjörn Fälldin.

I dag säger riksdagen ja till att slopa förbudet mot nya reaktorer. För Centern, som i årtionden förknippats med ett benhårt motstånd, är beslutet historiskt. Trots att det gått över ett år sedan Maud Olofsson gjorde upp med sina allianskollegor är upprördheten och oron fortfarande stor i delar av partiet.

– Visar det sig att man ­ersätter befintliga verk med nya är det nog många som kommer att bli missnöjda, säger Magnus Larsson, ­C-ordförande i Blekinge.

”Måste agera aktivt”

Den tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin vill inte kommentera partipolitik, men står fast vid sin åsikt om att inte satsa på mer kärnkraft förrän avfallsfrågan är löst.

Lennart Daléus, som slutade som partiledare 2001, går steget längre.

– Det allra bästa vore att den här propositionen inte godkändes, säger han.

Daléus tror inte på energiuppgörelsens målsättning: att storsatsningen på förnybara bränslen ska göra kärnkraften överflödig.

– Om man tycker att det är dåligt att driva kärnkraftverk måste man aktivt ­agera mot det och inte bara ­hoppas på att det förnybara successivt kommer att tränga ut kärnkraften.

Dyrt att bygga nytt

Aftonbladet har också ringt runt till distriktsordföranden ute i landet. De är, trots dagens beslut, övertygade om att det inte blir några nya reaktorer. Bolagen tvingas ta ett långt större skadeståndsansvar och alla möjligheter till statliga subventioner försvinner.

– Priset blir oändligt. ­Bolagen kan omöjligt tycka att det är värt det, säger ­Solveig Zander, riksdagskvinna och C-ordförande i Uppsala.

Branschen håller inte med. Varken Forum eller Eon har räknat med statliga subventioner i sina kalkyler. Och redan nu har de börjat planera för att anställa fler kärnkraftsexperter.

– Bestämmer vi oss för att bygga den nya O4:an i Oskarshamn behöver vi anställa omkring 300 tekniker, säger Torbjörn Larsson, presschef på Eon.

Även Strålsäkerhetsmyndigheten räknar med att anställa ett 60-tal personer för att hantera ansökningarna om nya reaktorer.

Följ ämnen i artikeln