Nyheter

När Victoria säger ja i kyrkan – säg nej på nätet

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Fler internetbedragare rör sig på internet under stora evenemang

När Victoria säger ja i kyrkan – säg nej på nätet.

Inför prinsessbröllopet kan det vara smart att anta en skeptisk internethållning råder experterna.

Ju större evenemang, ju fler fula fiskar simmar på nätet.

I dag börjar Fotbolls-VM.

Nästa helg gifter sig kronprinsessan med sin Daniel.

Ser sin chans

Och stora händelser brukar innebära stor aktivitet på nätet. Folk söker hotell och biljetter. Man letar de senaste nyheterna inom området och söker efter vad andra bloggar och twittrar om ämnet.

Då, när nätanvändarna är som mest upptagna och som minst uppmärksamma, ser nätbedragarna sin chans.

It-säkerhetsföretaget Trend Micro varnar nu för ökade risk för cyberkriminalitet i samband med prinsessbröllopet den 19 juni och med fotbolls-VM i Sydafrika som kör igång på allvar i kväll.

OS och vampyrer

Trend Micro listar några stora händelser där bedragare tidigare tagit sin chans:

OS i Vancouver: Flera falska webblänkar där användare uppmanades att ladda ner uppdateringar till datorns mediaspelare hamnade högt i sökmotorers lista över sökresultat. Spelaren sas behövas för att kunna se på OS men uppdateringen var i själva verket ett virus som infekterade en stor mängd datorer.

När "Twilight"-filmen ”New Moon” hade premiär spreds ett falskt antivirusprogram via söklänkar relaterade till just sökordet ”New Moon”. Programmet infekterade stora delar av användarens operativsystem.

Och i samband med det senaste presidentvalet i USA spreds en rad olika virus och elakartade länkar. Ett exempel var en falsk enkätundersökning som riktade sig mot väljare av det demokratiska partiet, där enkätdeltagare utlovades 500 dollar för en ifylld enkät. Istället för pengar fick enkätdeltagarna ett virus i datorn.

Blufflotteri

Redan nu i samband med fotbolls-VM har ett antal näthuliganer försökt bluffa till sig åtkomst till ett stort antal personers privata datorer genom ett blufflotteri. Lotteriet uppgavs vara instiftat av FIFA:s vicepresident Geoff Thompson.

Hur många som han luras innan bluffen uppdagades är oklart.

"Använd huvudet"

Hos polisen har man ännu inte märkt av någon ökning av antalet polisanmälningar om nätbedrägerier inför bröllopet.

– Nej inte än. Men det brukar alltid komma vid stora evenemang och högtider. Det räcker med att det blir nyårsafton för att bedragarna ska se sin chans och ta den, säger Anders Ahlqvist, it- och dataexpert på Rikskriminalpolisen.

– Det kommer säkert bli så att många får mejl om att de vunnit konstiga lotterivinster eller liknande nu inför bröllopet. Då gäller det att man frågar sig, har jag verkligen tippat? Det gäller att använda huvudet.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: