Nyheter

Överlevande från Miraklet i Anderna ska hjälpa offren

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Fem av de instängda gruvarbetarna i Chile visar redan tecken på depression.

Nu flyger fem personer med en – minst sagt – speciell kompetens in för att hjälpa till:

Överlevande från flygkraschen i Anderna 1972.

Flygolyckan har gått till historieböckerna som ”Katastrofen i Anderna”.

Och även som ”Miraklet i Anderna”, beroende på vem man frågar.

45 personer ombord

Den 13 oktober 1972 kraschade Uruguayan Air Force 571 i bergskedjan Anderna, någonstans i gränslandet mellan Argentina och Chile.

Planet var chartrat av ett rugbylag från Uruguay, på väg till Santiago de Chile för en bortamatch. 45 personer befann sig ombord när olyckan inträffade. Tolv av dem dog omedelbart i kraschen.

De överlevande befann sig mitt i Anderna utan någon fungerande kontakt med omvärlden.

De hade en radio att lyssna på, men ingen fungerade möjlighet att själva skicka radiosignaler. De hade i princip ingen mat. Var utsatta för konstant lavinfara. Och hade inga kläder för att klara de trettio minusgrader som nattemperaturen gick ned till.

När de hörde på radion att sökandet avbröts tappade många av dem orken.

Blev storfilm

72 dagar senare, den 22 december 1972, kunde 16 av personerna räddas efter att tre av dem, Fernando Parrado, Roberto Canessa och Antonio Vizíntin, lyckades med den omänskliga uppgiften att korsa Anderna.

De började sin vandring den 12 december. Under de tio dagarna som följde tvingades de ta sig till fots över 20 kilometer. På den vägen klättrade de över 4 800 meter höga berg utan varken utrustning eller syrgas.

Efter tre dagar fick Parrado syn på något långt borta som han uppfattade som en dal. En av de tre, Vizíntin, vände tillbaka till det kraschade planet då de tre började få ont om mat.

Hittade en bonde

Fernando Parrado och Roberto Canessa fortsatte sin vandring i flera dagar tills de hittade en flod. De följde den tills att de hittade en lokal bonde. Han kallade på hjälp och under de kommande två dagarna lyckades helikoptrar hitta och undsätta de 16 överlevande.

Alla fördes till sjukhus.

Det kom senare fram att de hade tvingats tvingats äta sina döda kamrater för att inte svälta ihjäl och flera av de överlevande har senare berättat om sina upplevelser i bokform. Olyckan filmatiserades också i ”Alive” som släpptes 1993.

Vill hjälpa till

Nästa vecka kommer fem av de 16 överlevande att sätta sig på ett plan och resa till Chile.

Där ska de försöka bistå gruvarbetarna och hjälpa dem genom krisen.

– När de kommer ut och kramar varandra ovan jord kommer de att förstå hur lite två eller tre månader är under en livstid, sade en av de överlevande från kraschen, José Luis Inciarte, 62 år, till AFP.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: