Wolfgang Hansson

Tyska toppchefen: Muslimer gör Tyskland dummare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hitlers arvtagare gör rasbiologi till bestseller

Hitlers arvtagare är socialdemokrat, före detta finansminister och ledamot av den tyska riksbanken.

En vithårig man med barsk uppsyn och runda glasögon som med rasbiologiska argument slår fast att muslimska invandrare gör Tyskland dummare.

Thilo Sarrazin.
Thilo Sarrazin.

Stryk förresten det där med att Thilo Sarrazin, 65, är medlem av Bundesbank, tyska riksbanken. Han får sparken vilken dag som helst sedan både förbundskansler Angela Merkel och landets president Christian Wulff pressat riksbanken att kicka honom.

Sarrazin har blivit en belastning och en pinsamhet för Tyskland sedan han i förra veckan kom ut med sin bok "Tyskland avskaffar sig självt".

I den hävdar han bland annat att nationen fördummas genom att välutbildade och intelligenta tyskar föder färre barn medan obildade och mindre intelligenta invandrare - och då särskilt muslimerna - föder många fler.

Tankegångar som gör att man snabbt drar paralleller till Adolf Hitlers rasbiologiska teorier om judar. En slutsats som inte bara dras utomlands utan främst av tyskarna själva.

Landets historiska skuld efter förintelsen under andra världskriget har länge fungerat som en effektiv spärr mot ett stort högerextremt missnöjesparti.

Sarrazin har inte bara öppnat dörren på glänt. Han har slängt upp den på vid gavel.

Muslimerna är enligt Sarrazin inte bara dummare utan också mer våldsamma.

– I ingen annan religion finns det ett sånt flytande samband med våld, diktatur och terrorism, skriver han i boken.

Den toppar bestsellerlistan och har på kort tid sålts i 150 000 exemplar.

På samma sätt som Sarrazin möts av ett massiva fördömanden från det tyska etablissemanget så har hans tankar fått stöd hos många vanliga människor. Han säger det som många tyskar i hemlighet tyckt länge.

I det ingår en frustration över hur dåligt muslimer integrerats i det tyska samhället. Arbetslösheten bland invandrare är dubbelt så hög som bland infödda tyskar. Särskilt hög bland muslimer. En skuld som rimligen måste delas mellan det tyska samhället och muslimerna själva.

Sarrazin, före detta finansminister i staden Berlin, är inte medlem av något högerextremt parti. Då hade han avfärdats direkt. På hans partibok står det SPD, socialdemokraterna. Partiet gör nu allt för att försöka utesluta honom, vilket inte är lätt.

Problemet om de lyckas är att landet riskerar kliva ur askan rätt ner i elden.

Tyska experter tror att om Sarrazin bildar ett eget parti skulle ha snabbt suga upp minst tio procent av rösterna, kanske ännu mer.

För samma islamofobi och allmänna avoghet mot invandring som fått en toleransens bastion som Holland att rösta fram högerextremisten Geert Wilders parti som landets tredje största sveper nu in även över Tyskland.

Vilket väcker obehagliga minnen av bokbål och kristallnätter.

– Förändringarna i det tyska samhället är inte tillräckligt dramatiska för att hota demokratin på en gång, skriver debattören Erich Follath i Der Spiegel. De kommer gradvis, som ett långsamt verkande gift.

Förmodligen är det ingen slump att Sarrazin för fram sina tankar just nu. Jordmånen är den rätta.

Se på Schweiz som tidigare i år förbjöd minareter i en folkomröstning. På Frankrike som massutvisar romer trots att de är EU-medborgare. På Belgien som redan infört ett brukaförbud. På annars toleranta amerikaner som motsätter sig att en moské ska byggas några kvarter från Ground Zero, platsen för terrorattackerna den 11 september.

Inte vid någon punkt sedan andra världskriget har stämningen i Europa mot invandring i allmänhet och mot muslimer i synnerhet varit så hätsk som nu.

Läget förbättras inte precis av extremister på andra sidan. Nu senast en muslimsk ledare i Australien som uppmanat till att halshugga Geert Wilders.

Det bådar inte gott för kontinentens framtid.

Publisert: