Ny skottlossning i Bangkok

NYHETER

Brandrök vilade över Bangkok och skottlossning ekade på torsdagen, dagen efter det att militären drivit bort de regeringskritiska demonstranterna.

Thailändska soldater sköt i luften när de avancerade mot ett buddhisttempel. I templet hade många rödskjortor sökt skydd sedan de skingrats av soldater och deras ledare kapitulerat dagen innan. Skottlossningen väckte panik bland de upp emot 2 000 personer som uppgavs har samlats i templet, som ligger inom det område som de regeringskritiska rödskjortorna ockuperade fram till i onsdags.

Nio människor dödades i strider under onsdagen inne på tempelområdet, sade polisen. Myndigheternas officiella siffra är sju döda i Bangkok, men då har sannolikt inget av offren från templet räknats in.

Sex kroppar

På torsdagen låg sex kroppar uppradade inne på tempelområdet. Det är oklart vad som låg bakom dödsskjutningen där under onsdagens oroligheter. Militären har beordrat en utredning, sade en talesman.

Templet hade förklarats som vapenfri zon, men en AFP-journalist som var där strax innan striderna bröt ut såg svartklädda militanta demonstranter som slank in och ut ur området medan soldaterna letade efter protesterande som inte ville ge upp.

Över 30 byggnader i staden stacks i brand under oroligheterna och ett 18 våningar högt shoppingcenter låg på torsdagen i ruiner.

Det nattliga utegångsförbudet ska gälla i ytterligare tre nätter i Bangkok och 23 andra provinser, sade en armétalesman.

Tömt på demonstranter

De thailändska myndigheterna verkade ha återupprättat ordningen i Bangkok på torsdagen efter upplopp och bränder som följde på militärens skingrande av rödskjortorna. Det runt tre kvadratkilometer stora området som ockuperats i närmare sex veckor hade tömts på demonstranter.

Flera hundra personer som tagit sin tillflykt till ett buddhisttempel inne i det ockuperade området följde polisens uppmaningar via högtalare och gav sig av därifrån. Några soldater sköt i luften när de närmade sig templet, men rödskjortorna bjöd inget motstånd. De gick förbi raderna av poliser och soldater till väntande bussar.

Soldater hade under natten varit inblandade i skottväxling med beväpnade demonstranter inne i templet och sex döda hittades inne på tempelområdet.

En del bränder pyrde fortfarande, men de flesta hade släckts. Det syntes inga tecken på strider och journalister kunde fritt röra sig i området.

TT