Telia Sonera tvingas lämna ut identitet

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och ger ett antal filmbolag rätt mot Telia Sonera.

Företaget tvingas nu lämna ut identiteten på den person som ligger bakom nätsajten Swetorrent.

– Det börjar ärligt talat bli lite tjatigt med det här anti och ipred, säger Patrik Hiselius på Telia Sonera till Aftonbladet.

Den fjärde december i fjol beslutade Södertörns tingsrätt att Telia Sonera skulle lämna ut namn och adress på innehavaren av en viss IP-adress till de fyra svenska filmbolagen Svensk filmindustri, Pan vision, Filmlance international och Yellow bird, då det fanns sannolika skäl för att det skett upphovsrättsintrång.

Svea hovrätt stödjer Södertörn

Telia överklagade domen och hävdade att ett EU-datalagringsdirektiv skulle förhindra tillämpningen enligt den svenska ipredlagen.

I dag kom Svea Hovrätts beslut, och de, precis som tingsrätten, står på filmbolagens sida. Telia Sonera ska inte bara lämna ut personens uppgifter, utan de ska dessutom betala filmbolagens rättegångskostnader med 60 000 kronor enligt hovrättens skrivning.

– Vi har läst det här korta beslutet och vi ska titta på om det finns rättsliga hinder mot att lämna ut personens uppgifter, säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Telia Sonera, till Aftonbladet.

”Lite tjatigt”

Telia har fram till den 7 juni att besluta om man vill överklaga.

– Det har vi inte fattat beslut om än, men det börjar ärligt talat bli lite tjatigt med det här anti och ipred. Vi skulle hellre sitta och prata om filmpremiärer i hemmasoffan för att stävja upphovsrättsbrotten, säger Patrik Hiselius.

Han tillägger att företaget lyssnar av både kunder och opinion, men att det mestadels är en principiell fråga.

– För oss inom kommunikationsbranschen har tystnadsplikten alltid varit väldigt stark, säger han.

Publisert: