Norge varnade för skandalläkaren

NYHETER

Men svenska arbetsgivaren har inga planer på att förflytta henne

Foto: rekordmånga anmälningar Den danska specialistläkaren Johanne Krogh är den läkare som dragit på sig flest antal anmälningar i Norge någonsin. Nu jobbar hon på Hudiksvalls sjukhus.

Norge har skickat brev till myndigheterna i Sverige och Danmark där de varnat för kirurgen Johanne Krogh, som skadat minst 29 patienter på norska sjukhus.

Flera patienter är nu oroliga för att behandlas av skandalläkaren – men det är inte aktuellt att omplacera henne.

– Vi har inga såna planer, säger Kjell Norman, divisionsansvarig i Gävleborgs landsting till Aftonbladet.

Roger Ingebrigtsen, statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet, säger till norska radio- och tv-bolaget NRK att varningen skickades till alla andra skandinaviska länder.

– De har fått brev om läkaren och trots det har hon fått jobb i ett annat nordiskt land, säger Roger Ingebrigtsen, statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet, till norska radio- och tv-bolaget NRK.

– Du kan ha bra rutiner, men människor bakom rutinerna måste faktiskt också kolla upp dessa upplysningarna, tillade han.

Ska inte flyttas

Ingebrightsen är upprörd över att Krogh, som förlorat rätten att operera i Norge och kostat den norska staten över 13 miljoner kronor i patientersättningar, nu arbetar i Sverige.

– Det chockerar mig, säger han till NRK.

Gävleborgs landsting följer nu medierapporteringen, och lyssnar på de patienter som är oroliga. Men trots flera samtal med oroliga patienter finns det inga planer på att omplacera läkaren.

– Nej, av de officiella register vi har och efter samtal med hennes chefer finns det inget som tyder på att hon skulle ha misskött sitt jobb. Men vi följer upp de uppgifter som kommit fram, säger Kjell Norman, divisionsansvarig i Gävleborgs landsting till Aftonbladet.

Vill inte behandlas av läkaren

Om situationen skulle bli ohållbar kan det dock bli aktuellt att omplacera kirurgen. Men vad en ”ohållbar situation” är kan inte lanstinget svara.

– Vi är inte i det läget, och som det ser ut nu finns det inget som tyder på att vi hamnar där.

Hur många oroliga patienter som har hört av sig till landstinget vet han inte.

– Jag har pratat med personal som säger att en del patienter varit oroliga för att bli behandlade av läkaren, det är såna samtal vi kommer följa upp nu, säger han.

"Uppsagd"

Kirurgen fick lämna sitt arbete på sjukhuset i Östfold efter att ha anmälts till den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 17 gånger. Därifrån fick hon med sig ett avgångsvederlag på 300 000 kronor.

– Hon blev i princip uppsagd, men vi enades om sex månadslöner i avgångsvederlag för att bli av med henne, sade Hans Nielsen Hauge, sjukvårdsdirektör vid Östfoldsjukhuset tidigare till den norska tidningen Verdens Gang.

Johanne Krogh började senare arbeta på Nordlandsjukhuset, men uppmanades av sjukhusledningen att sluta där.

I Danmark är hon välkommen hem och återuppta sitt arbete som kirurg på ett danskt sjukhus sade på söndagen Anne Mette Dons, överläkare på den danska motsvarigheten till Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen.

Har jobbat i flera svenska städer

År 2006 återvände Krogh till Danmark och arbetade på centralsjukhuset på Bornholm. Enligt Anne Mette Dons hade hon vid den tidpunkten skärpt övervakning.

– Eftersom hon varit under skärpt övervakning tidigare skulle vi vara uppmärksamma på henne, säger Dons.

Läkaren arbetar nu i Hudiksvall, men har också arbetat i Torsby, Värnamo och Jönköping. Hon har även varit anställd som stafettläkare hos bemanningsföretaget Proffice.