Valet 2010

Testa vad du tycker – men lita inte på svaren

avMikael Stengård

Het debatt mot årets första valbarometer – många tycker att de blir vägledda till fel parti

Piratpartister blir vänsterpartister, centerpartister blir kristdemokrater, socialdemokrater blir blåa.

Och den vanliga väljaren blir sverigedemokrat.

Nu har de första så kallade valbarometrarna lanserats inför valet – men resultatet är en färgglad djungel.

Så kallade valbarometrar, där väljare svarar på ett antal frågor och sen får veta vilket parti de ligger närmast, blir allt mer populära.

I går presenterades den första valbarometern – Valkompassen – inför höstens val på flera morgontidningars webbplatser, bland annat Svenska Dagbladet, Barometern och Uppsala Nya Tidning.

Blir sverigedemokrater

Testet är framtaget av nyhetsbyrån TT Spektra tillsammans med trion Christer Isaksson, författare och fristående skribent, Stig-Björn Ljunggren, statsvetare, och krönikör och Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Men testet verkar ge allt annat än en vägledning för vilsna väljare.

Flera bloggare skriver att de gjort testet och blivit klassade som sverigedemokrater, trots att sympatierna ligger långt ifrån partiet.

"Någon har klantat sig"

Och det är inte bara den vanliga väljaren som har problem med testet. Även etablerade politiker får en annan partifärg än den egna.

Riksdagsledamoten och socialdemokraten Eva-Lena Jansson lyckas inte hur hon än svarar få sina sympatier med socialdemokraterna.

– Att man kan bli vänsterpartist i ett test där man svarar ja till Nato-ledda operationer, ja till euro/EMU och nej till sjukvård för papperslösa visar med önskvärd tydlighet att någon har klantat sig när man gjorde Valkompassen, skriver hon på sin blogg.

Lyckades inte bli centerpartist

Gruppledaren för centerpartiet i Stockholms stadshus Per Ankersjö har också problem. Han har gjort testet strikt enligt partiboken. Men han blir allt annat än centerpartist.

– Hur jag än försökte och viktade frågornas betydelse så lyckades jag inte bli centerpartist. Ofta blev vi FP eller KD, skriver han på sin blogg.

Även piratpartister och folkpartister har upplevt samma problem.

Men trion bakom valkompassen säger inte att felet ligget i själva testet.

– Det är en följd av att partierna i dag ligger väldigt nära varandra. Allianspartierna tycker lika och de rödgröna har bildat en koalition. Men testet utvecklas hela tiden och vi kommer att komma med nya versioner, säger Christer Isaksson.

"Lyssna inte på testet"

Att en stor del av de som gör testet blir sverigedemokrater är inte heller något som kan skyllas på valkompassens utformning.

– Själva idén med sd är att de medvetet har lagt sig nära de etablerade partierna i flera frågor, sen sticker de ut i ett fåtal frågor som exempelvis invandringspolitiken. Så bara för att man får en hög andel av sina sympatier hos Sverigedemokraterna betyder inte det att man måste sympatisera med partiet.

Men Christer Isaksson varnar för att låta sig styras av reslutet i valkompassen när man röstar.

– Vi är väldigt noga med att påpeka att man inte får välja parti utifrån en valbarometer, det ska mer ses som en seriös underhållning där väljare kan lära sig var partierna står.

– Jag själv röstar inte alls på det parti jag får fram i testet.

ARTIKELN HANDLAR OM