Oljan har nått Louisianas kust

Foto: Foto: AFP
En Greenpeace-aktivist går vid den oljetäckta strandkanten i Louisiana.

avAftonbladet, TT-AFP-Reuters

NYHETER

Råolja som läckt ut i Mexikanska golfen har nu nått de känsliga våtmarkerna i Mississippideltat.

– Oljan är här, i våra våtmarker och på våra stränder, sade Louisianas guvernör Bobby Jindal sedan han flugit över de drabbade områdena.

Samtidigt har oljebolaget BP tvingats erkänna att man underskattat storleken på utsläppet.

Även grannstaterna Alabama och Mississippi har drabbats av katastrofen och i Florida befarar myndigheterna att stränder och känsliga korallrev står på tur.

Floridas guvernör Charlie Crist utvidgade nyligen området där krisberedskap råder.

Oljan kan inom några dagar nå Floridas kust, eftersom den kommit in i en gren av Golfströmmen som löper medurs från mexikanska kusten, upp genom golfen och sydost mot Florida.

Större än befarat

Samtidigt har oljebolaget British Petroleum (BP) tvingats erkänna att utsläppet är större än tidigare beräkningar pekat på.

Bolaget har talat om cirka 5 000 fat om dagen. Men så mycket samlas nu in via det rör som kopplats till en av oljekällorna och filmbilder från läckorna visar en tjock kvast av olja som sprutar ut i havet.

Experter som analyserat videon uppskattar att det snarare rör sig om 70 000 fat, eller elva miljoner liter, per dag.

BP:s talesman Mark Proegler medgav att oljespillet nog är större än vad man tidigare trott.

– Nu när vi samlar in 5 000 fat om dagen, så kan det röra sig om lite mer än det, sade han.

Samtidigt börjar USA:s regering att tröttna på BP:s hantering av miljökatastrofen. Flera myndigheter anklagar nu företaget för att inte ha lagt fram all information som krävts för att hantera krisen.

Svanberg stämd

I torsdags lämnades en stämning in mot Hayward och BP:s styrelse, med svenske styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg i spetsen, med motiveringen att vanskötsel lett till oljeutsläppet.

Stämningen lämnades in i en domstol i Alaska. I stämningen krävs skadestånd och inrättande av en oberoende övervakning av hur BP agerande vad gäller säkerhet och miljöansvar.

Samma advokat lämnade in en liknande stämning för fyra år sedan. Då anklagades BP:s ledning för försumlighet när rosthål i en pipeline ledde till ett enormt oljeutsläpp i Alaska. Det slutade med att BP gjorde upp i godo.