Nyheter

Ville markera mot nazisterna

Av: 

Annika Lindqvist

NYHETER

Hundratals Grästorpsbor demonstrerade i hällregnet

300 personer i Grästorp trotsade hällregnet för att visa sitt missnöje mot att Svenskarnas parti tagit mandat i fullmäktige.

Manifestationen som började klockan 11 på torget gick lugnt till väga.

En av de nio talarna var Britt-Marie Hermansson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden (M).

– Det här är en markering. Ingen hade väntat sig att detta kunde hända, det kom som en fullständig chock för många, säger hon.

”Liten fin kommun”

Arrangörerna, varav de flesta politiska partier i kommunen, ville genom manifestationen visa upp Grästorps ”rätta” ansikte.

– Vi är en liten fin kommun med ett rikt föreningsliv där människor är öppna och trevliga, säger kommunchefen Ove Johansson.

102 Grästorpsbor, 2,8 procent, röstade på Svenskarnas parti i höstens val.

Svenskarnas parti, som för två år sedan växte fram ur Nationalsocialistisk front, fick fler röster än Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna tillsammans.

Daniel Höglund, nyvald fullmäktigeledamot för Svenskarnas parti fanns inte på plats under manifestationen. I en intervju med Sveriges Radio Skaraborg tidigare i veckan hävdade han att partiet på längre sikt bara vill låta svenskar med ”svenska gener” bo här.

Polis på plats

En av de som kom till torget i går för att protestera mot dessa argument var Skenoler Tairovski, 59. Han kom till Sverige från Kosovo för fyra år sedan och bor och arbetar nu i Grästorp.

– Jag kom till Sverige för att det sas vara ett demokratiskt land. Det är inte bra att den här typen av partier får ökad makt, säger han.

Polis fanns på plats under hela manifestationen, men det fanns inga tecken på oro under den halvtimme som mötet pågick.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Portugal–Frankrike. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: